NAUČNICI su otkrili novu vrstu rozikastog crva iz dubokog mora, 50 kilometara od pacifičke obale Kostarike. Rozikasti, segmentirani crvi izgledali su kao da plivaju kroz vodu poput nekog „živog čarobnog tepiha“.

ОТКРИВЕНА НОВА ВРСТА: Шарени „живи чаробни тепих“ пронађен код обала Централне Америке (ВИДЕО)

Foto: Free Images Pixabay

Crv nazvan Pectinereis strickrotti, tip je spljoštenog mnogočekinjastog crva (Nereididae), a naučnici su ga prvi put primetili 2009, dok su istraživali curenje metana na dubini od 1.000 metara.

Tim naučnika se 2019. vratio u istu oblast i primetio još šest tih stvorenja, snimio ih i uzeo uzorke neophodne za zvaničnu klasifikaciju, piše Lajv sajens.

Ovaj crv ima segmentirano, izduženo telo dugačko oko 10 centimetara i kao i drugi mnogočekinjasti crvi, liči na kombinaciju stonoge i gliste. Takođe živi u morskim sredinama, mada u dubokom moru, a ne plićim vodama.

Na svakoj strani tela ima niz izraslina sličnih perju, zvanih parapodije, sa škrgama koje omogućavaju apsorpciju kiseonika iz vode. Ovi crvi takođe imaju skrivene vilice u obliku pincete, koje mogu izbaciti kad treba da uhvate plen radi jela, iako naučnici još ne znaju od čega se sastoji njihova israna.

P. strickrotti izgleda kao zmija kad pliva, krivudajući i uvijajući se dok klizi kroz vodu.

-Način na koji se kreće je toliko graciozan da sam posmislio da izgleda kao živi magični tepih, rekao je Brus Strikrot iz Okeanografskog instituta Vuds Hol u Masačusetsu, čovek po kojem je vrsta nazvana.

Pod svetlima podmornice crv je izgledao „rozikasto“, verovatno zbog boje krvi, naveli su naučnici. Za razliku od drugih mnogočekinjastih spljoštenih crva, ovaj je slep pošto živi u potpunom mraku na tako velikim dubinama.

Istraživači su dosad pronašli oko 450 vrsta u oblastima curenja metana u Kostariki od 2009., a od toga 48 novootkrivenih. Curenja metana predstavljaju mesta gde mehurići metana, tipa gasa koji izaziva efekat staklene bašte, izbijaju iz stena ili sedimenta na morskom dnu. Tamo može postojati raznovrstan ekosistem životinja koji se hrane proizvodima bakterija koje konzumiraju metan.

Istraživački tim namerava ponovo da isplovi kasnije ove godine očekujući nova otkrića u dubokom moru na lokacijama curenja metana kod obala Aljaske i Čilea.

sputnikportal.rs

BONUS VIDEO – ZAJEDNIČKA VEŽBA: Kina, Rusija I Iran sa zajedničkom budućnošću

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

MEĐUNARODNI DAN ŽENA: Ubrzajte napredak

MEĐUNARODNI DAN ŽENA: Ubrzajte napredak

8. mart je dan kada se širom sveta obeležava Međunarodni dan žena, dan koji je simbol borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

08. 03. 2024. u 11:28UN cilj 5

Originalni tekst