FRANCUSKE vlasti su priznale smrt samo nekoliko Francuza u Ukrajini i to samo zbog pritiska medija, izjavio je bivši francuski obaveštajac Nikola Činkuini.

ФРАНЦУСКИ ОБАВЕШТАЈАЦ: Париз под притиском медија признао смрт плаћеника у Украјини (ВИДЕО)

Foto AP

On je ranije izjavio da u sukobu u Ukrajini na strani Oružanih snaga Ukrajine učestvuje više od 3.100 stranih plaćenika, a većina njih dolazi iz Sjedinjenih Država i Kanade.

-Među 75 ljudi čija sam imena ranije objavio, do sada je identifikovano 11 mrtvih. Samo nekoliko njih su francuske vlasti zvanično priznale pod pritiskom medija kada su se za njih zainteresovali, kazao je Činkuini.

Kako je dodao, čak je i francusko Ministarstvo spoljnih poslova, koje kategorički negira prisustvo francuskih plaćenika u Ukrajini, objavilo smrt dvojice „humanitarnih radnika“, koji su navodno radili za izvesnu švajcarsku nevladinu organizaciju.

Činkuini je napomenuo da je velika verovatnoća da ima još mrtvih, o kojima on sada traži informacije.

-Francuzi nam u prepisci na društvenim mrežama govore o još najmanje dva smrtna slučaja, a među ljudima čija sam imena objavio još dvoje sumnjivo ćute, ukazao je.

UKRAJINSKE AMBASADE REGRUTUJU PLAĆENIKE

Bivši francuski obaveštajac je dodao da ukrajinske ambasade funkcionišu kao centri za regrutovanje plaćenika za učešće u sukobu na strani ukrajinskih oružanih snaga.

-Od početka Specijalne vojne operacije, ukrajinske ambasade su služile kao centri za regrutaciju, a primetio sam da su prve dobrovoljce, koji su se našli u Ukrajini, počeli da regrutuju preko društvenih mreža, napomenuo je.

Činkuini je istakao da je lično testirao postojeći zvanični kanal za zapošljavanje.

-Kandidati moraju da pošalju pismo centralizovanoj službi u Ukrajini i prilože datoteku kreiranu nakon unosa svojih ličnih podataka na posebnu veb stranicu. Kijev nastavlja da regrutuje plaćenike za učešće u sukobu u Ukrajini u redovima Oružanih snaga Ukrajine preko svojih ambasada u nizu stranih zemalja, uključujući Francusku i Belgiju, zaključio je Činkuini.

(rt.rs)

BONUS VIDEO – RUSKI BOMBARDERI U AKCIJI: Borbena misija u pravcu južnog Donjecka

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst