Prvo polufinale 68. Eurosonga, čiji je domaćin švedski Malme, upravo je završeno, a naznačajnija vijest je da imamo prvih 10 finalista.

Publika je odlučila da mjesto u velikom finalu, nakon viđenih 15 raznolikih nastupa, zaslužuju Srbija, Portugal, Slovenija, Ukrajina, Litvanija, Finska, Kipar, Hrvatska, Irska i Luksemburg.

Tamo ih već čekaju članovi Velike petorke – Velika Britanija, Italija, Njemačka, Francuska i Španija, kao i domaćin.

A pridružiće im se još 10 najboljih iz drugog polufinala, koje je na programu u četvrtak.

Tada nastupaju takmičari iz Malte, Albanije, Grčke, Švajcarske, Češke, Austrije, Danske, Jermenije, Letonije, San Marina, Gruzije, Belgije, Estonije, Izraela, Norveške i Holandije.

Večeras je ispisana historija. Prvi put sve države bivše Jugoslavije koje učestvuju (Srbija, Hrvatska i Slovenija) našle su se u istom polufinalu i ostvarile su zavidan uspjeh plasmanom u finale.

Srbiju je predstavljala Teya Dora. Finale Sloveniji donijela je Raiven. To je jedno od iznenađenja večeri, a Hrvati su već znali da su u finalu, favorit Baby Lasagna je opravdao očekivanja.

Voditeljke Eurosonga su odradile sjajan posao.

Bile su to holivudska i švedska glumica Malin Okerman i Petra Mede, švedska glumica i komičarka koja je već dva puta bila u ulozi voditeljke ove muzičke smotre.

Prvo polufinale otvorili su nekadašnji učesnici, Eleni Fureira sa Kipra, Erik Sade iz Švedske i Šanel iz Španije.

(Express / CDM)

Originalni tekst