Više od polovine stanovništva Gaze danas je stisnuto na maloj površini – u siromašnim gradovima, tačnije šatorima, u Rafi, malom gradu duž egipatske granice.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu je prvo zapretio da će ova oblast biti preplavljena, a onda je u petak naredio svojoj vojsci da planira evakuaciju civila iz Rafe, kako bi se „očistio“ put za novi napad na Hamas, piše The New York Times.

Ali nije jasno gde bi uopšte ti ljudi mogli da odu.

S druge strane, Egipat nije otvorio svoju granicu stanovnicima Gaze, kako bi tu pronašli utočište od napada – što je inače ustupao ljudima koji su bežali od drugih sukoba u regionu – već je i zapretio.

Dakle, Egipat je ojačao svoju granicu sa Gazo, i upozorio Izrael da bi svaki potez koji dovodi Palestince na njegovu teritoriju, mogao da ugrozi decenijski mirovni sporazum Egipta i Izraela.

Tokom prethodnih sukoba, Egipat je primao izbeglice iz Sirije, Jemema, Sudana. Ali u ovom ratu, reaguje veoma drugačije na patnju svojih arapskih suseda. Dakle, delovanje ove zemlje je podstaknuto ne samo strahom za sopstvenu bezbednost, već i brigom da bi raseljavanje moglo da bude trajno.

Osim toga, Egipćane brine i to što bi primanje Palestinaca na njihovu teritoriju moglo da potkopa palestinske težnje za stvaranje sopstvene države.

Egipatski lideri su pažljivi i prema Hamasu, jer ta organizacija širi uticaj i u njihovoj zemlji, dakle, oni godinama pokušavaju da uguše islamističke pobune na sopstvenom tlu.

Netanjahu je posle događaja koji prate 7. oktobar prošle godine, Egipat nazvao „utočištem poslednjih Hamasovaca“.

Rafa je danas utočište 1,4 miliona gladnih, očajnih ljudi, prema podacima Ujedinjenih nacija (UN).

Zvanični Egipar, pozvao je Zapad da upozori Izrael, da će bilo kakav potez i radnje na proterivanju Palestinaca ka Sinaju, biti kršenje i suspendovanje mirovnog sporazuma iz 1979. godine. To je rekao visoki zapadn diplomata u Kairu.

Jedan američki zvaničnik, kao i izraelski, prokomentarisali su da su ova upozorenja bila još direktnija – dakle, Egipat je zapretio da će suspendovati sporazum ako ga izraelska vojska uvuče u rat.

Egipatska vlada je svoj zahtev ponovila i američkom državnom sekretaru Blinkenu, u Kairu, prilikom njegove posete predsedniku Abdelu Fatahu el Sisiju.

Namere Egipta da militarizuje svoju granicu su sada sve vidljivije, primećuju zapadni zvaničnici.

Bezbednosna saradnja davala je prednosti obema stranama, Egipat je uživao velikodušnu američku podršku (novčanu), a danas tenzije rastu. Uprkos svemu, ove dve strane i dalje komuniciraju.

Izraelski zvaničnik je saopštio da vojni oficiri obe zemlje, koji imaju blikske odnose, uspostavljene dugogodišnjom saradnjom, komentarišu privatno kako nije isključivo da bi Izrael mogao da „upadne u Rafu“.

Post Views: 23

Originalni tekst