Ročište po zahtevu osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža da ga Britanija ne izruči SAD počelo je u Višem sudu u Londonu, a Asanž nije u sudnici niti se video linkom uključio iz zatvora, jer se ne oseća dobro.

Zastupnik Asanža Ed Ficdžerald zahvalio je sudu u Asanžovo ime na naporima koje je uložio da vidi da li osnivač Vikiliksa može da prisustvuje, ali je sudijama kazao da se njegov klijent ne oseća dobro i da zbog toga neće uopšte prisustvovati ročištu, prenosi BBC.

„Asanž je tražio dozvolu da prisustvuje, i dali smo mu je“, kazala je jedna od sudija Viktorija Šarp, prenosi N1.

Asanžov advokat je izneo argumentaciju u postupku.

On je sudu rekao da je Asanž izložen „neopravdanom mešanju u slobodu govora“.

„Podnosiocu zahteva se sudi zbog političkih prekršaja“, naveo je.

„Optužnica je politički motivisana. Asanž je razotkrivao ozbiljan kriminal. Gone ga zbog bavljenja uobičajenom novinarskom praksom pribavljanja i objavljivanja poverljivih podataka, informacija koje su istinite i očigledno od važnog javnog interesa“.

Ed Ficdžerald je takođe naveo da u žalbi želi da iznese i da je Asanž bio na meti zavere CIA da ga ubije, dok se skrivao u ambasadi Ekvadora u Londonu.

Ovi navodi uključuju „konkretne dokaze“, dodao je, ali ih britanske sudije nisu propisno ispitale.

Istakao je da oni moraju da postanu deo Asanžovog slučaja.

„Postoji stvarni rizik od daljih vansudskih postupaka protiv njega od strane CIA ili drugih agencija“, tvrdi on.

Ključni deo Ficdžeraldovih argumenata je da sporazum Britanije i SAD o izručenju jasno stavlja do znanja da osumnjičen za krivično delo ne može biti prebačen iz zemlje u zemlju ako je navodno delo u biti političko. Materijal koji je Vikiliks objavio na videlo izneo američko loše postupanje i zato je to suštinski politički akt, prilično različit od običnog krivičnog dela.

Suština američke optužbe – formalni zahtev da se Asanžu sudi pred američkim sudom – jeste da se urotio da pribavi tajne dokumente u vezi sa nacionalnom bezbednošću i odbranom koje je objavio.

„To je zloupotreba procesa da se traži izručenje za političke prekršaje“, ocenio je Ficdžerald.

Asanža američko tužilaštvo tereti za špijunažu, i ukoliko bude isporučen Americi preti mu kazna od 175 godina zatvora. Optužnice protiv njega podignute su 2011, a danas je 1700. dan od kako je u zatvoru, a pre toga je bio sedam godina u ambasadi Ekvadora. SAD ga optužuju za odavanje poverljivih podataka, koje je preko Vikiliksa Asanž objavio 2010. godine.

Post Views: 22

Originalni tekst