Bivši premijer Zoran Živković kaže da Srbija, 21. godinu posle ubistva nekadašnjeg premijera Zorana Đinđića, liči na Srbiju 90-ih prošlog veka, kada su na vlasti bili Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Aleksandar Vulin, Slobodan Milošević, „sada je više para, ali i više kriminala, laži“. Dodaje da Đinđić nije ubijen, Srbija bi odavno bila u EU, rešila bi pitanje Kosova.

Na pitanje da li bi to rešenje podrazumevalo da Kosovo ostane unutar Srbije, Živković ocenjuje da to nije realno, već bi to bila podela, prenosi N1.

„Masa stvari je urađena za te dve godine koliko je Zoran vodio vladu i za godinu dana koliko sam je ja vodio“, rekao je Živković, nabrajajući koliko je za tri godine porasla prosečna plata, koliko je puteva obnovljeno, koliko je iznosila potrošačka korpa.

„Bez Đinđića, Srbija je ostala bez najvećeg reformatora u modernoj istoriji. Nikad nije imao želju da bude lider, car, već da za svoju zemlju i građane učini sve što može“, dodaje Živković.

Međutim, kaže da su demokratske snage koje su posle Đinđićeve smrti vodile Srbiju polako odustajale od reformi, „pa zato nikada nije donet zakon o lustraciji, a da je on primenjen, ovi što danas vode Srbiju ne bi mogli da se kandiduju na izborima, ne što ih ne volimo, već jer su zaslužili da budu tako kažnjeni“.

Smatra i da ono što nije urađeno posle 2000. nije anuliralo ono što je urađeno, ali je to trebalo nastaviti.

„Vratili smo Srbiju u normalno stanje, vratili smo se u UN, Savet Evrope, Interpol. Gorivo je opet počelo da se prodaje na pumpama… Posle 5. oktobra ogroman broj ljudi se vraćao u Srbiju, vratilo se 600.000-700.000 ljudi“, priseća se Živković.

Ističe da su 2012. naprednjaci došli na vlast, jer reforme nisu izvršene do kraja, kao i zbog, kako je naveo, „operetske kvazi predstave pomirenja Demokratske stranke i Socijalističke partije Srbije, sa zaključkom da su obe strane imale žrtve“.

Dodaje da je tome doprinela i nezavršena istraga o političkoj pozadini ubistva Đinđića, „gde su tadašnji načelnici policije kočili istragu, a oni su bili iz DSS“.

Navodi i da je za vreme premijerskog mandata Đinđića i njega bilo poštovanje institucija, i vlast nije lagala narod.

„Vlast ne sme da laže narod… Zoran je dan pred ubistvo imao popularnost 61 odsto, zato što je govorio istinu. Nakon toga je počela politika ‘Dorijan Grej – samo da ja budem na vlasti, mlad, lep, a šta će se dogoditi videćemo’“, kaže Živković.

Dodaje i da su se spremali da izgube na prvim redovnim izborima 2004, zato jer „tranziciona vlast uvek gubi na prvim izborima“, jer je svaka tranziciona vlast nepopularna.

Ističe da su oni u 2003. pokušali da reše pitanja organizovanog kriminala, odnosa sa Crnom Gorom i Kosovo, da ih kad se vrate na vlast 2007. ne sačekaju ti problemi.

Međutim, ukazuje da su od 2004. do 2012. kozmetički sprovođene reforme, jer „da su suštinski sprovođene, ne bismo imali danas ove na vlasti“.

Post Views: 7

Originalni tekst