Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas da će biti promena „u doktrini i pristupima“ nastavku dijaloga sa Prištinom, koje, kako je rekao, znače da više neće biti moguće da Beograd bude stavljen pred svršen čin.

Vučić je rekao da Beograd ostaje otvoren za dijalog ali i da će razgovore voditi na „drugačiji način“.

„Kad vas neko prevari jednom, to se dobrim ljudima dogodi jer su nekom verovali na reč ili potpis. Kad vas prevari drugi put, možda ste suviše verovali ili želeli da verujete. Ako se to nastavi, to ne govori o onom ko vas je prevario već da ste vi budala. Tolike budale više nismo“, rekao je Vučić novinarima u Beogradu posle prijema organizovanog za učenike osnovnih škola sa Kosova.

„Objasniću kako su nas varali i lagali neki tobožnji prijatelji a u vezi članstva Kosova u Savetu Evrope. Rekli smo šta će se dogoditi ako se to dogodi pošto misle da imaju pravo na provođenje sporazuma na lažan način. Biće mnogo teško za nas jer nečija je namera da gura srpski narod što dalje od Kosova i Metohije a da onima koji proteruju Srbe obezbede pun legitimitet i legalitet za njihove akcije. To je samo deo onoga što nam se sprema“, rekao je predsednik.

On je rekao da je moguće da će Beograd u nekom trenutku morati da prihvati nešto na silu, ali da će tad biti jasno da je to učinjeno bez dogovora.

„Možete na silu da provedete sve ali ćete morati da kažete da to provodite na silu“, rekao je Vučić.

On je povodom 20. godišnjice „Martovskog pogroma“ nad Srbima na Kosovu, rekao da progon i nasilje nad njima „istom žustrinom i žestinom“ traju i danas.

„Čak ni metode ne menjaju mnogo, uz istu sladostrasnu podršku onih koji su ih bombama podržavali 1999. godine, samo u malo uvijenijoj formi. 25 godina od kad su oružjem krenuli da nam otimaju Kosovo i Metohiju do danas se nisu zaustavili i neće. Ali časnije je čuvati slobodu i štititi međunarodno pravo. Srbija će nastaviti da to čini u budućnosti“, rekao je predsednik.

Obraćajući se osnovcima sa Kosova, Vučić im je zahvalio što, kako je rekao, vole Srbiju, što znaju da je to njihova država i što znaju da imaju samo jedan glavni grad – Beograd.

„Vi ste danas na našem slavnom Kosovu i plodnoj Metohiji neko uprkos željama onih koji su niko, stojite i opstajete kao svoji na svome jer jeste svoji na svome na našem Kosovu i Metohiji. Želim vam da volite svoju Srbiju. Srbija nije nešto što je van vas, uvek ćemo biti uz vas, zajedno s vama. Nikad nećete biti sami. Neka živi Kosovo i Metohija i naša jedina, prelepa Srbija“, rekao je Vučić.

Post Views: 12

Originalni tekst