Betadanas 23:33

Konaković: Izjava izraelskog ambasadora Vilana o Srebrenici uvredljiva je za žrtve genocida 1foto: EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Elmedin Konaković izjavio je da izjava ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, da Izrael nikada nije prihvatio nazivanje zločina u Srebrenici genocidom, nije samo pogrešna, već i uvredljiva za žrtve genocida u Srebrenici i one koji su ga preživeli.

„U svojstvu ministra spoljnih poslova BiH, osećam dužnost da se oštro suprotstavim sramnoj izjavi ambasadora Izraela u Srbiji . Ovakve izjave nisu samo duboko pogrešne, već su i uvredljive za žrtve i preživele genocida u Srebrenici, kao i za sve one koji drže do istine i pravde u međunarodnoj zajednici“, napisao je Konaković na društvenoj mreži Iks.

Ocenio je da poređenje holokausta i genocida u Srebrenici „nije pitanje takmičenja u patnji, već priznavanje da je svaka žrtva zločina protiv čovečnosti zaslužuje jednaku počast i pravdu“.

„Umanjivanje zločina u Srebrenici pod plaštom ‘važnosti termina’ nije samo intelektualno nepošteno, već i moralno upitno“, naglasio je Konaković.

Prema njegovim rečima, izjave izraelskog ambasadora u Srbiji „nisu samo neodgovorne, već su i uvreda za osnovne vrednosti koje bi svaki diplomata trebalo, ne samo da ceni, već bi trebalo i da ih promoviše“.

„Vi ste sramota diplomatije i ljudska ste sramota“, naglasio je Konaković.

Dodao je da će BiH „nastaviti da štiti istinu o Srebrenici i genocidu – neustrašivog srca, spremna se suprotstaviti svakome ko pokuša da umanji značaj ili negira ovu tragičnu istinu nedavne istorije“.

Ambasadro Vilan je prethodno rekao da je „pogrešno koristiti termin genocid za Srebrenicu“, navodeći da takvo označavanje „stvara iskrivljenu sliku o događajima“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Region

Munira Subašić i Emir Suljagić obraćaju se u UN-u 29. aprila 11

Munira Subašić i Emir Suljagić obraćaju se u UN-u 29. aprila

Predsednica Udruženja ‘Majke Srebrenice’ Munira Subašić i direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić otputovali su u Njujork gde će se 29. aprila obratiti u UN-u povodom razmatranja Rezolucije o genocidu u Srebrenici u Generalnoj skupštini UN-a. Domaćin te posete biće ambasador i šef Misije BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.

Originalni tekst