Sobranje Severne Makedonije razrešilo dva ministra iz Alijanse za Albance 1Foto: Shutterstock/The Visual Explorer

Parlament Severne Makedonije razrešio je većinom glasova dva ministra iz Alijanse za Albance, ministra zdravlja Fatmira Medžitija i informacionog društva i administracije Azira Alijua.

Za smenu ministra te manje albanske partije glasala su 62 poslanika u parlamentu sa 120 mesta, a nisu prisustvovali poslanici najveće makedonske opozicione partije VMRO DPMNE.

Medžiti i Aliju su smenjeni kasno sinoć posle celodnevne rasprave na predlog predsednika prelazne Vlade Severne Makedonije Talata Džaferija.

Obrazlažući predlog za razrešenje Džaferi je, na početku sednice, rekao da po zakonu ne mogu da postoje dve opozicione partije u prelaznoj vladi i da je to glavni razlog zašto je predložio razrešenje.

„Ova dva ministra su se izjasnila da će podržati status predsednika stranke, da će delovati kao opozicija, a po zakonu u Vladi ne mogu biti dva opoziciona subjekta i to je glavni razlog zbog kojeg je predloženo razrešenje“, rekao je Džaferi.

Predlog Džaferija usledio je 8. februara nakon sukoba dva lidera Alijanse za Albance, predsednika te partije Arbena Taravarija predsednika Centralnog predsedništva Zijadina Sele oko načina nastupanja na predstojećim izborima, odnosno da li ići u koaliciji sa partijama albanske opozicije ili samostalno.

Dva ministra čiju je smenu poredložio Džaferi stala su na stranu predsednika Alijanse Taravarija koji je za izlazak u koaliciji sa partijama albanske opozicije, dok je treći, ministar pravde Krenar Loga, podržao predsednik Centralnog predsedništva i bivšeg predsednika stranke Selu, koji se zalaže se za samostalan nastup na izborima.

Prethodno je Kadrovska komisija Alijanse za Albance od Džaferija zatražila smenu Medžitija i Alijua i predložila da njihova mesta dođu Ilir Demiri i Naim Bajrami.

O predlogu premijera da za nove ministra pravde i informacionog družtva i administracije Sobranje će raspravljati u ponedeljak.

Predsednik prelazne vlade Severne Makedonije za sprovođenje izbora Talat Džaferi (DUI) je 29. januara preuzeo premijersku funkciju u koalicionoj vladi SDSM DUI od svog prethodnika, Dimitra Kovačevskog, lidera SDSM.

U Severnoj Makedoniji se 100 dana pred parlamentarne izbore formira tehnička vlada u kojoj najveća opoziciona partija dobija dva ministra – za unutrašnje poslove i za rad i socijalnu politiku, i tri dopunska zamenika ministara – za finansije, za poljoprivredu i za informaciono društvo i administraciju.

Parlamentarni izbori će, prem dogovoru parlamentarnih stranaka, biti održani 8. maja, u sredu, zajedno sa drugim krugom predsedničkih izbora. Prvi krug za izbor predsednika Severne Makedonije biće održan u sredu 24. aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst