Romantična naučno-fantastična drama „Zauvek” (Eternal / For evigt) danskog autora Ule Salima, od četvrtka, 9. maja stiže na repertoar domaćih bioskopa, u distribuciji Five Stars Filmsa.

Radnja ostvarenja, koje je svetsku premijeru imalo na 53. Međunarodnom filmskom festivalu u Roterdamu, a domaću na 52. Festu u okviru selekcije Snoliki film, smeštena je u blisku budućnost.

Island je pogodio katastrofalan zemljotres, koji je stvorio pukotinu na okeanskom dnu. Zemljino jezgro počelo da se širi i ozbiljno ugrozilo opstanak na planeti. Glavni junaci su 21-godišja Anita i 23-godišnji Elijas. Ona sanja da postane pevačica i jedini cilj u životu joj je da bude srećna. Elijas studira da postane pilot i klimatolog i želi da bude deo tima koji će, jednoga dana, izumeti tehnologiju za zatvaranje pukotine. Kada se pojavi mogućnost da nastavi studije u SAD, Elijas bira karijeru umesto ljubavi. Petnaest godina kasnije, kao komandant podmornice na misiji spasavanja planete, on slučajno ponovo sreće Anitu i život mu se okreće naglavačke. Pita se kakva bi mu sudbina bila da je napravio drugačiji izbor…

– I Anita i Elijas žude za osećanjima i iskustvima koja će trajati zauvek. Zaljubljivanje i raskid neka su od najiskrenijih i najličnijih emocija, ali i osećanja veća od života, zato mislim da se naučna fantastika, kao narativni okvir, sasvim dobro uklopila. Hteo sam da ovo bude neka vrsta „obrnutog” svemirskog putovanja, do dna okeana, do Zemljinog jezgra i pukotine unutar ne samo naše planete već i naših junaka – objasnio je autor Ula Salim (37), kome je „Zauvek” drugo dugometražno ostvarenje. I svoj nagrađivani prvenac, „Sinovi Danske”, smestio je u budućnost i bavio se pitanjem šta bi bilo kad bi bilo.

– Svako od nas ima taj momenat u životu, bilo u ljubavnim, porodičnim ili prijateljskim odnosima: šta bi bilo da sam uradio tako, a ne ovako. Ta vrsta promišljanja o alternativnim ishodima nečega što nije uspelo ili je moglo da bude drugačije pomaže nam da sazrimo i da, u nekoj sličnoj situaciji u budućnosti, možda, budemo mudriji – smatra Salim.

Film „Zauvek” podržao je MEDIA program Kreativne Evrope, a od četvrtka je na repertoaru Dvorane Kulturnog centra Beograda, Cineplexx-a Ušće, bioskopa Tuckwood, UK Parobrod, Art bioskopa Kolarac, KC Novog Sada i bioskopa Abazija. Uskoro stiže u bioskop Eurocinema u Subotici, a u junu će moći da ga pogledaju i filmofili u Kragujevcu.

Post Views: 24

Originalni tekst