HELIKOPTER, u kojem se nalazio predsednik Irana Ebrahim Raisi, imao je otežano sletanje na severozapadu Irana, javlja lokalna državna televizija „Pres TV“.

ПАО ХЕЛИКОПТЕР СА РАИСИЈЕМ: Остварен контакт са путницима; Један тим спасилаца стигао до председничког хеликоптера (ВИДЕО)

Foto: Printskrin

Među putnicima su se nalazili predsednik Irana Ebrahim Raisi, ministar spoljnih poslova Hosein Amir Abdolahijan, guverner Istočnog Azerbejdžana Malik Rahmati i još nekoliko ljudi, saopštila je agencija Fars.

Kako saznaju medji kontakt je ostvaren sa dve osobe iz predsedničkog helikoptera.

Kontakt je uspostavljen sa jednim od putnika i jednim od članova posade helikoptera sa iranskim predsednikom nakon teškog sletanja – kazao je jedan od činovnika u administraciji.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Azerbejdžen i Irak ponudili pomoć Iranu

Predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev saopštio je danas, nakon sastanka sa predsednikom Islamske Republike Iran Ebrahimom Raisijem, ozbiljno nas je zabrinula vest da je helikopter u kojem je bila visoka delegacija prinudno sleteo u Iran.

Irački premijer naredio je da se uputi sva potrebna pomioć Iranu.

Foto Tanjug/AP

Obustavljena potraga iz vazduha

Spasilačka akcija za helikopterom predsednika Irana Ebrahima Raisija, koji je danas imao nesreću pri prinudnom sletanju traje u svim pravcima, angažovani su i pripadnici vojske ali vazdušna potraga nije moguća zbog nepovoljnih vremenskih uslova, saopštile su iranske vlasti.

Načelnik generalštaba iranske vojske Mohamed Bageri naredio je da se svi resursi vojske i elitne Revolucionarne garde i uključe u potragu i spasilačku operaciju, prenosi Tasnim.

Foto: Profimedia/Ilustracija

Novi snimci sa mesta nesreće

Na društvenim mrežama pojavili su se novi snimci sa mesta gde je helikopter iranskog predsednika prinudno sleteo.

Bajden na hitnom sastanku u Beloj kući

Američki predsednik je na putu ka Beloj kući gde će biti održan hitan sastanak povodom pada Raisijevog helikoptera.

Foto AP

Mokhaber će naslediti Raisija u slučaju smrti predsednika

U slučaju Raisijeve smrti, osoba za koju se očekuje da će ga barem privremeno zameniti na funkciji je prvi potpredsednik Mohammad Mokhber.

Načelnik Generalštaba: Vojska i policija moraju da iskoriste sve raspoložive snage da pronađu predsednika Raisija

Načelnik Generalštaba iranskih oružanih snaga najavio je potrebu da se koriste sve raspoložive snage vojske, oružanih snaga i policije za pronalaženje helikoptera Raisi, navodi iranska novinska agencija Fars.

Helikopter pao u blizini sela Uzi

Lokacija helikoptera iranskog predsednika identifikovana u blizini sela Uzi u arasbarskim šumama: dopisnik Al Majadina u Iranu.

Spasioci stigli do helikoptera

Jedan od timova za potragu i spasavanje stigao je do mesta teškog sletanja helikoptera iranskog predsednika Ebrahima Raisija, piše list Teheran tajms, pozivajući se na šefa iranskog Crvenog polumeseca.

Ranije je agencija Tasnim javila da je utvrđena lokacija helikoptera u kojem se nalazio iranski predsednik Ebrahim Raisi.

Nepoznato stanje Raisija

Posle pada/prinudnog sletanja helikoptera u kome je bio predsednik Irana, Ebrahim Raisi, koje se dogodilo pre oko dva sata, još nije poznato stanje predsednika niti je poznato da li je nađena letelica.

⚡️Rescuers Have Reached Site Of Hard Landing – Iranian Red Crescent

With fog lessening, but rain falling and night approaching, one of the 40 emergency rescue teams have made it to where #EbrahimRaisi and his fellow passengers are located.

Earlier Reuters reported the Iranian… pic.twitter.com/ra5dO7CciF

— RT_India (@RT_India_news) May 19, 2024

Za Raisijem traga 40 spasilačkih timova

Prema prvim informacijama, helikopter je imao teško sletanje u gradu Džulfa u iranskoj provinciji Istočni Azerbejdžan. Spasilački timovi stigli su u područje nesreće, prenosi agencija IRNA. Najmanje 40 timova za brzo reagovanje traga za helikopterom. Delegacija iranske Vlade na čelu sa potpredsednikom uputila se na mesto incidenta, saopštio je portparol iranske Vlade.

Video del vuelo del helicóptero del presidente Ebrahim Raisi una hora antes de su difícil aterrizaje en una zona montañosa cerca de la mina de cobre de Songon, en el noroeste del país.

Vía: Al Mayadeen. pic.twitter.com/UzHsfiDWPs

— Palestina Hoy (@HoyPalestina) May 19, 2024

Prvi snimci potrage u zoni pada helikoptera

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci potrage za helikopterom u kojem je bio predsednik Irana Ebrahim Raisi.

Ministar policije potvrdio incident

Ministar unutrašnjih poslova Irana Ahmad Vahidi prethodno je potvrdio da se dogodio incident sa helikopterom u kojem se nalazio predsednik zemlje.

Foto: AP Photo/Ebrahim Noroozi/Printscreen/

Ebrahim Raisi

-Predsednik i njegova pratnja vraćali su se sa nekoliko helikoptera. Jedan od helikoptera je imao otežano sletanje zbog vremenskih uslova, rekao je Vahidi za državnu televiziju.

Kako je istakao, nema kontakta sa predsednikom.

Upućena vojska i Crveni polumesec

Na lice mesta upućena je vojska, policija i pripadnici iranskog Udruženja Crvenog polumeseca.

Tasnim: Ima kontankta sa ljudima iz okruženja predsednika

U međuvremenu Tasnim javlja da su ljudi iz okruženja predsednika Irana stupili u kontakt sa komandnim centrom, što uliva nadu da u nesreći niko nije poginuo.

Dramatičan poziv za pomoć

Posada helikoptera koji je učestvovao u nesreći navodno je pre pada uspela da uputi poziv za pomoć. Lokalni mediji navode da su se tokom poziva čuli vrisci i da je prekinut posle samo nekoliko sekundi.

Povratak iz Azerbejdžana

U pratnji predsednika letela su još dva helikoptera koja su bezbedno stigla na odredište, prenose mediji. U njima su se nalazili ministri energetike i puteva.

Ranije danas Ebrahim Raisi je bio u poseti Azerbajdžanu, gde je zajedno sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevom učestvovao u ceremoniji puštanja u rad brana „Hudaferin“ i Giz Galasi“, koje su izgrađene na reci Araz.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst