Čuveni glumac Faruk Begolli ostavio je značajan trag u umjetnosti na ovim prostorima. Rođen je 1944. godine u kosovskoj Peći.

Glumac je promijenio prezime koje je do tada nosila njegova obitelj i otac Sefedin Mahmudbegović Begolli, a kao svoje prezime od 1962. počeo je koristiti obiteljski nadimak.

Razlog tome bio je taj što je njegovog oca OZNA tražila kao narodnog neprijatelja 1946. godine, a on je, da ne bi bio uhićen, sebi presudio, piše Wikipedija.

Godine 1966. diplomirao je glumu, a kasnije je bio i profesor glume na Akademiji umjetnosti u Prištini.

Ostvario je niz uloga u jugoslavenskim filmovima i ostavio neizbrisiv trag za sobom. Neka od ostvarenja u kojima smo bili u prilici gledati ga su: ‘Bitka na Neretvi’, ‘Rekvijem’, ‘Derviš i smrt’, ‘Pavle Pavlović’, ‘Kuća pored pruge’, ‘Bulevar revolucije’…

Bio je dugi niz godina u braku s čuvenom balerinom Zojom Begolli, majkom popularnog repera Relje Popovića. Faruk je jednom prilikom govorio o braku s balerinom i otkrio kako se osjeća.

  • Tijekom ovih posljednjih godina ne govorim više o ljubavi, jer je postojala jedna istinska ljubav i, kao njen rezultat, i jedan brak. Bili smo sedamnaest godina zajedno. Ona je zadržala moje prezime. Ali, kada dođe kraj, onda je kraj, na žalost. Ostali smo prijatelji. Čujemo se telefonom s vremena na vrijeme. Najčešće smo se čuli tijekom rata. Ali, pošto smo shvatili da smo oboje dobro, i ja i ona, razgovarali smo sve rijeđe i rijeđe. Sretan sam zbog te ljubavi, sretan sam što sam imao tu ženu. Zahvalio sam joj se što mi je pružila tu divnu ljubav, taj brak, to prijateljstvo, i taj komad divnog života – rekao je Faruk.

(Express / Scena.story.hr)

Originalni tekst