(Beta) – Dva meseca pred izbore za Evropski parlament, na kojima će glasati stotine miliona građana EU, četbotovi Gugla, Majkrosofta i OpenAI delili su neke lažne informacije o evropskim izborima, pokazala je analiza u koju je ekskluzivno imao uvid Politiko.

Iako su alati veštačke inteligencije (AI) politički neutralni, primećena je tendencija da daju netačne podatke o datumu izbora i informacije o tome kako se glasa, rekli su u berlinskoj nevladinoj organizaciji Demokrasi riporting international (Democracy Reporting International, DRI).

Ta organizacija je obavila istraživanje u prvoj polivini marta. Istraživači su najpopularnijim i najpristupačnijim četbotovima – ČetDžiPiTi (ChatGPT 3.5 i 4), Guglovom Džeminiju (Gemini) i Majkrosoftom Kopilotu (Copilot), postavili istih deset pitanja na deset jezika, uključujuči nemački, italijanski, poljski i portugalski.

Najnovija verzija ČetDžiPiTi koja se plaća pokazala se najbolja dok se za Guglov Džemini smatralo da je najmanje verovatno da će dati tačan odgovor u vreme testa.

Kako su naveli istraživači, četbotovi su takođe često davali neispravne ili čak nevažne veze ka YouTube snmicima ili sadržaju na japanskom.

„Nije nas iznenadilo što smo našli pogrešne informacije o detaljima evropskih izbora jer je poznato da četbotovi izmišljaju činjenice kada daju odgovore, što je fenomen poznat kao halucinacija“, rekao je koosnovač DRI Mihael Mejer-Resende (Michael Meyer-Resende).

Istraživači napominju da su četbotovi AI dinamični, tako da je eksperiment teško ponoviti.

Politiko je uradio više testova sa sličnim pitanjima ali su četbotovi ili odbili da odgovore u potpunosti ili su davali ažurirane odgovore sa linkovima do sajtova institucija EU.

Mejer-Resende je rekao da je eksperiment bio dovoljno veliki da bi bio reprezentativan i da je pružio nove dokaze o rizicima od tzv. halucinacija AI pred evropske izbore početkom juna.

Brza pojava alata AI lakih za korišćenje uvećala je inače bojazni od porasta dezinformacija u godini ključnih izbora u EU, SAD, Britaniji i Indiji.

Evropska komisija je u martu zatražila od više velikih tehnoloških firmi, poput Binga i Gugla, da pre 5. aprila objasne kako će ograničiti potencijalne rizike po izbore povezane sa njihovim alatima generativne AI u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama.

Portparol Gugla Karl Rajan rekao je da je Džemini u vreme kada je rađeno istraživanje bio u procesu uvođenja ograničenja koja tada još nisu važila.

„Nastavićemo da se brzo bavimo slučajevima u kojima Džemini ne reaguju odgovarajuće“, rekao je Rajan za Politiko.

Majkrosoftov portparol Robin Koh rekao je da će nastaviti da se bave tim pitanjem i da spemaju alate kako bi ispunili očekivanja od njihovog Kopilota u vezi izbora u 2024.

Iz OpenAI nije stigao odgovor na Politkov zahtev za komentar.

Post Views: 10

Originalni tekst