Od početka 2024. godine u Srbiji se dogodilo pet ubistava žena u partnerskim odnosima, prenosi N1. Svih pet femicida ove godine desilo se u Vojvodini.

U mestu Stapar, nedaleko od Sombora, jutros su pronađena dva tela, muškarca (46) i žene (39). Mediji su preneli da je muž ubio suprugu, pa izvršio samoubistvo.

Pre ovog, od početka godine ubijene su još četiri žene u Srbiji.

Svirepo ubistvo žene u Novom Sadu dogodilo se tri dana nakon Međunarodnog dana žena, a prema pisanju medija, suprug koji ju je ubio pokušao je da izvrši samoubistvo skokom sa mosta.

Zbog ovog slučaja nasilja, reagovao je i Zaštitnik građana koji je po sopstvenoj inicijativi, a na osnovu medijskih informacija da je u Novom Sadu na svirep način muž ubio suprugu, pokrenuo postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Prethodno ubistvo dogodilo se 27. februara kada je u dvorištu kuće u Bačkom Gradištu, čovek nožem usmrtio 30-ogodišnju nevenčanu suprugu.

Prva dva femicida ove godine dogodila su se 18. februara, u mestu Rakovac kod Beočina gde je muškarac ubio svoju bivšu suprugu i njenu majku. Ovoga puta ispostavilo se da je ubica imao više prijava za nasilje i da mu je bila određena i zabrana prislaka bivšoj ženi.

Iz Autonomnog ženskog centra upozorili su ranije da „živimo u društvu koje je potpuno uronulo u nasilje i da su granice pomerene do ekstrema“, te da, iako imamo zakonske pretpostavke da se nasilje spreči i zaustavi, postoji odsustvo sistemskog odgovora.

Post Views: 31

Originalni tekst