U četvrtak 16. maja u 19 sati, DJ performansom će biti otvorena izložba “Rekonstrukcija zvezdane prašine” umetničkog para Antonia Hozea Guzmana (Panama) i Ive Janković (Srbija) u galeriji DOTS na Donjem Dorćolu. Kustoskinje izložbe su Mirjana Dušić i Ljuba Jovićević, dok je za dizajn kataloga zadužena Isidora M. Nikolić.

Umetnički par Antonio Hoze Guzman i Iva Janković su multidisciplinarni tandem čiji se kreativni put ukrstio u Amsterdamu, gde su osnovali studio Atelier GF Workstation, 1995. godine.

Nakon značajne izložbe i performansa u muzeju Stedelijk u Amsterdamu (2022), Guzman i Janković su uključeni u kustosku selekciju Adrijana Pedrose u Arsenalu tokom 60. Venecijanskog bijenala (2024).

“Rekonstrukcija zvezdane prašine” predstavlja novi ciklus radova koji se bave tekstilom, zvučnim pejzažima, video zapisima i performansima vezanim za geopolitičke granice i autohtone identitete u okviru istorije tekstilnih umetnosti. Njihovo istraživanje tekstila se bavi kompleksnim pitanjima nacionalnog identiteta, sećanja i zavičaja, koja se nameću prilikom podele nacija predaka. Utkano u delu Guzmana i Jankovića nalazi se duboko ukorenjeno ubeđenje da se naš savremeni svet formirao kroz migracije.

Tkanine predstavljene na izložbi “Rekonstrukciji zvezdane prašine” odlikuju se geometrijskim i monohromatskim ekspresijama i uticajima brojnih migratornih vernakulalnih tekstilnih elemenata preuzetih sa brojnih putovanja umetničkog dvojca u Dakar, Sao Paulo, Rio, Mumbaj, Tokio, Panama Siti, Gvatemalu, Srbiju i Hrvatsku. Tkanine su isprepletene apstraktnom matricom interkulturalnih genetskih sekvenci koje ujedno predstavljaju i otelotvorenje globalnih veza između Amerike, Istočne Evrope i Afrike.

Post Views: 5

Originalni tekst