Iako jasne propozicije takmičenja nalažu da prijavljene kompozicije za „PZE“ pre toga nigde ne smeju da budu objavljene, Javni servis se o to pravilo oglušio, a sve zbog izvođačačice njihove muzičke kuće „PGP RTS“.

Takmičenje „Pesma za Evroviziju“ nedavno je održano, kao i svake godine, u organizaciji Javnog servisa, a iako je Anđela Ignjatović Breskvica, prema glasovima publike, bila apsolutni favorit, u kombinaciji sa glasovima žirija, od kojih čak dve članice, Marija Šerifović i Sajsi MC, Breskvici nisu dali ni jedan jedini bod, pobedu je odnela mlada umetnica Teodora Pavlovska, poznatija kao Teya Dora, te će nas ona, već sedmog maja, pesmom „Ramonda“, predstavljati na „Evroviziji“ koja se ove godine održava u Malmeu.

Foto: Foto: Ivan Milovanović

 

Ipak, kako je Informer pisao, RTS nije ispoštovao sopstveno pravilo u vezi sa ovim takmičenjem. Naime, u „Konkursu za izbor kompozicije za predstavnika Srbije i RTS-a na međunarodnom takmičenju Eurovision song contest 2024.“, koji je RTS raspisao i koji je javan, stoji da će „izbor kompozicija obaviti Selekciona komisija RTS-a (sastavljena od muzičkih urednika RTS-a) od blagovremeno pristiglih prijava po raspisanom konkursu.“ Međutim, prema dokumentima u koja je Informer imao uvid, ovo pravilo nije ispoštovano, jer čak tri člana nisu muzički urednici.

Međutim, tu nije kraj! Kako Informer saznaje, RTS je prekršio još jedno, zapravo, OSNOVNO pravilo. Iako je opšte poznato da kompozicije koje izvođači prijavljuju za „PZE“ ne bi smele nigde da budu objavljivane, a ni distribuirane pre nego što ih RTS zvanično uvrsti u takmičenje i objavi, odnosno, narodski rečeno, morale bi da budu potpuno nove, i ovo pravilo je prekršeno kada je u pitanju jedna izvođačica.

Mlada umetnica Hristina za „PZE“ se prijavila pesmom „Bedem“ i uredno ušla u finale takmičenja, što uopšte ne bi bilo sporno da upravo ova pesma nije objavljena još u novembru 2023. godine u okviru istoimenog albuma i to na Hristininom zvaničnom „YouTube“ kanalu.

Pesma „Bedem“, kako i sami možete da vidite ukoliko odete na „YouTube“ pretragu, objavljena je još 10.11.2023. te je samim tim prekršeno osnovno pravilo Javnog servisa.

Foto: Printscreen/YouTube/Hristina

 

Nemoguće je da čelnici ove kuće sa tim nisu bili upoznati, pogotovo ako u obzir uzmemo činjenicu da je Hristina album „Bedem“ objavila ni manje ni više nego za PGP RTS, što nije apsolutno nikakva tajna, s obzirom na to da na njenom zvaničnom kanalu piše da upravo ova izdavačka kuća poseduje sva autorska prava.

Foto: Printscreen/YouTube/Hristina

 

Postavlja se vrlo logično pitanje: Da li pravila važe za sve, osim za perjanice Javnog servisa i njihovu izdavačku kuću?

Podsećamo, Informer je tražio poništavanje glasanja članova žirija na „Pesmi za Evroviziju“.

Naravno, ovim povodom smo kontaktirali i s RTS-om, poslali im novi upit i zamolili za objašnjenje, ali odgovor još uvek nismo dobili.

Licitacija može da počne! Kurtić prodaje deo stajlinga sa PZE, a evo kome novac ide!

sledeća vest

Originalni tekst