FoNetdanas 21:03

NATO: Zabrinuti smo zbog hibridnih napada iz Rusije 1Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Članice NATO saveza duboko su zabrinute zbog nedavnih zlonamernih aktivnosti na njihovoj teritoriji, uključujući one koje su rezultirale istragom i optuživanjem više pojedinaca u vezi sa neprijateljskim aktivnostima koje utiču na Češku, Estoniju, Nemačku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku i Veliku Britaniju, saopšteno je iz sedišta NATO.

Kako se navodi, ti incidenti su deo sve intenzivnije kampanje koju Rusija nastavlja da sprovodi širom evroatlantskog područja, uključujući i na teritorijama članica NATO preko posrednika.

Ističe se da to uključuje sabotažu, akte nasilja, sajber i elektronsko ometanje i kampanje dezinformisanja, pa NATO saveznici izražavaju duboku zabrinutost zbog hibridnih akcija Rusije, koje predstavljaju pretnju njihovoj bezbednosti.

Delovaćemo pojedinačno i kolektivno na rešavanju ovih problema i nastavićemo da blisko koordiniramo.

Nastavićemo da jačamo našu otpornost i da primenjujemo i unapređujemo alate koji su nam na raspolaganju za suprotstavljanje ruskim hibridnim akcijama, a obezbedićemo da Alijansa bude spremna da se odbrani od toga, stoji u saopštenju.

Članice NATO pozvale su Rusiju da poštuje svoje međunarodne obaveze i poručile da ruske akcije neće odvratiti saveznike da nastave da podržavaju Ukrajinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Povezane vesti

Najnovije

Svet

Naslovna strana

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Srđan Gojković Gile, muzičar

Pozivam sve one koji čitaju Danas da ga podrže tako što će se učlaniti u Klub čitalaca Danasa i tako podržavati nezavisno novinarstvo.

– Srđan Gojković Gile, muzičar

Originalni tekst