Jevreji moraju biti u stanju da se sami „brane“ jer ih niko neće zaštititi, izjavio je danas izraelski premijer Benjamin Netanjahu, dok sve više glasova diže protiv rata koji Izrael vodi u Pojasu Gaze.

„Ako moramo da se branimo sami, branićemo se sami. Ako je moguće mobilisati ‘nejevreje’, to je dobro. Ali ako se sami ne zaštitimo, niko neće“, rekao je Netanjahu.

Premijer je to izjavio na prijemu preživelih nacističkog genocida koji će u nedelju učestvovati na ceremoniji Dana sećanja na Holokaust u memorijalom centru Jad Vašem.

Razorni rat koji je Izrael pokrenuo u Pojasu Gaze u znak odmazde za napad palestinskog pokreta Hamasa 7. oktobra u Izraelu izaziva sve veće kritike širom sveta.

Pominjući studentski pokret solidarnosti sa Palestincima u američkim studentskim gradovima, Netanjahu je rekao da osuđujuje „užasne demonstracije antisemitskih hordi koje pozivaju na uništenje Izraela i napadaju jevrejske studente i profesore“.

Netanjahu se takođe suočava sa otvorenim međunarodnim protivljenjem njegovoj nameri da sprovede veliku ofanzivu na grad Rafa, na jugu Pojasa Gaze.

Rafa je utočište za milion i po Palestinaca, od kojih je velika većina raseljena zbog rata, dok izraelske vlasti smatraju da je u tom gradu poslednje uporište boraca Hamasa.

Originalni tekst