Često se na redakcijskim sastancima potegne tema Kosova i Metohije, naravno jer se često u javnosti potegne tema Kosova i Metohije. Već nam je postala uzrečica „to je sad aktuelno“, na šta će se neko ubaciti sa „pa, aktuelno je još od 1389, ako ne i ranije…“

Kosovo jeste opet i stalno aktuelno, i zbog onoga što se trenutno događa u južnoj srpskoj pokrajini, i zbog onoga što je prethodilo. Nisu sva podsećanja lepa, godišnjice ponajmanje, ali nekada su neophodne – da bi se iz njih naučilo. Upravo je zato toliko važna priča o pogromu, sa naslovne strane Nedeljnika.

Ima u novom broju još nekoliko baš bitnih tekstova, na dnevne, ljubavne, kriminalne i sportske teme…

Pogledajte šta vas čeka u novom Nedeljniku i pretplatite se na naše digitalno ili štampano izdanje

Svi čitaoci na poklon dobijaju magazin Istorija

POGROM – Šta se zaista događalo 17. marta 2004? Kakva je uloga albanske i srpske mafije u kosovskoj krizi i paljenju džamija u Beogradu i Nišu? Zašto je svet ćutao tada i kome danas na Zapadu i u Beogradu ne odgovara da se sazna istina? Šta je sve o politici prema srpskom iseljavanju od Drugog svetskog rata naovamo mit, a šta tragedija? Veliki dosije u novom Nedeljniku.

LALIĆ – „Da li je dovoljno da opozicija dobije Beograd? I da se odjednom probudimo u demokratiji?“, pita Veljko Lalić u uvodniku „Demokratija našeg tipa“ u novom broju.

PANOVIĆ – Uprkos napadnoj kompromisnosti i pruženoj ruci iz fontane želja, Vučić će probati da održi svoj izborni perpetuum mobile i stari sistem perfidne zamene teza, vređanja opozicije (kao oni su kurtijevci, a mi nismo tačijevci), pa će i beogradski izbori biti predstavljeni kao „odbrana Srbije“. Politička analiza Zorana Panovića u tekstu „Imamo datum!“

PANTELIĆ – „Istočna politika“ (Ostpolitik) Vilija Branta nije izdržala istorijsku probu. Posle 50 godina, uspona i padova, doživela je svoj definitivni krah u zoru 24. februara kada je Putinova armada napala Ukrajinu. Ratni hazarderski potez Vladimira Putina nije doveo u pitanje samo poredak uspostavljen u Helsinkiju 1975. godine već je urušio čitavu konstrukciju i narativ nemačke spoljne politike u prethodnih šest decenija. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

ISTINITE LAŽI – Prevaranti su uvek bili među nama. Ali sada, sa internetom i društvenim mrežama, ima ih sve više i sve su opasniji. Mogu da budu i neko ko vam se javi na Fejsbuku i neko ko vam priđe u gradu. Baš kao što žrtva može da bude svako – a posebno neko ko misli „meni se to nikad ne bi desilo“. Zato je istinita priča jedne devojke, koja nalikuje „Tinder Swindleru“ sa Netflixa, toliko važna i opominjuća. Nit koja vodi od Beograda do Osla verovatno nikada neće biti rasvetljena. Dok ovo čitate, možda već neko drugi dobija glasovnu poruku koju bi trebalo da izbriše. A neće…

DRAŽEN – Šta je Dražen Petrović bio za svoje saigrače? Za drugove sa kojima je na terenu rastao i za one koji su ga gledali kao košarkaša sa govornom manom u NBA ligi? Za novinare koji su ga pratili od prvog do poslednjeg dana u Americi? Za nove generacije njegovih bivših zemljaka i neke nove Amere, koji ga gledaju kao simbol? Odlučili smo da odgovorimo na ova pitanja i ispričamo priču o čoveku koji se pretvorio u mit. Uroš Jovičić odlučio je da ih sve pita.

Post Views: 7

Originalni tekst