Mirjana R. Milenkovićdanas 08:02

INTERVJU Miloš Jovanović: Nije protivnik toliko jak, koliko se deo opozicije pokazao nesolidnim 1foto FoNet Milica Vučković

„Mi uvek hoćemo na izbore, ali ovo što se sprema u Beogradu 2. juna nisu izbori, već izborna krađa koja je već dokumentovana slučajem iz Male Krsne. U toj farsi koja se izvodi u režiji Aleksandra Vučića i Kristofera Hila zaista nemamo nameru da učestvujemo i da joj na bilo koji način dajemo legitimitet. Uostalom, nijedan od elementarnih uslova za koliko-toliko fer i poštene izbore nije ispunjen, niti više može biti, što zbog vremenskih okvira, što zbog nemogućnosti da se i dalje vrši pritisak na vlast, nakon sloma koalicije Srbija protv nasilja“.

Ovako u razgovoru za Danas Miloš Jovanović, lider i poslnik Novog DSS, objšnjava zbog čega njegova stranka neće učestvovati na beogradskim izborima. Ističe i da o izlasku na lokalne izbore odlučuju lokalni odbori, a ne centrala.

Zašto je vlast promenila mišljenje i odlučila da spoji izbore 2. juna, uprkos tvrdnji da je to protivustavno?

Zato što je odlučila da se malo poigra sa opozicijom, zato što je znala da će time urušiti jedinstvo opozicije i zato što joj lokalni izbori za koje ćete imati jedva tridesetak dana za sve izborne radnje – od prikupljanja potpisa do kampanje – odgovaraju za razliku od opozicije. Inače, da stvari budu potpuno jasne, tim spajanjem vlast nije ispunila jedan od zahteva opozicije, jer je na sastanku 17. aprila jasno rečeno da 2. jun, zbog vremenskih okvira, više ne može biti opcija već samo jesen. Zato i jeste predat predlog ustavnog zakona čijim bi usvajanjem bilo omogućeno da se svi izbori održe na jesen.

Na sastanku kome vi niste prisustvovali dogovoreno je da  oni koji su promenili prebivalište u poslednjih osam do 12 meseci neće moći da glasaju. Da li se time obezbeđuje napredak u izbornim uslovima?

Ništa nije dogovoreno, ni tada, ni sada, niti išta u postojećim okolnostima može biti dogovoreno i istinski sprovedeno.

Zašto bi izbori na jesen bili bolji, nego sada 2. juna ?

Zato što bi zaista bilo vremena da se radi na stvaranju elementarnih uslova za normalan izborni proces. Ovako u Beogradu ponavljamo farsu od 17. decembra prošle godine.

INTERVJU Miloš Jovanović: Nije protivnik toliko jak, koliko se deo opozicije pokazao nesolidnim 3

Foto: Printcreen/Danas

*Vučić je prihvatio da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u međunarornim organizacijama

Dok se u Srbiji raspravlja za i protiv izbora vlast najavljuje da će Srbija možda izaći iz Saveta Evrope ukoliko Kosovo bude primljeno u tu organizaciju ?

I tu je đavo došao po svoje. Član 4. francusko-nemačkog sporazuma koji je Vučić protivustavno prihvatio predviđa da se Srbija neće protiviti članstvu Kosova u bilo kojoj međunarodnoj organizaciji. Uostalom, Aleksandar Vučić je sam rekao da nema problem da Kosovo postane članica Saveta Evrope ali da su ga izneverili zapadni partneri jer je zauzvrat trebalo da se oformi Zajednica srpskih opština što još uvek nije učinjeno.

Šta bi po vama značilo usvajanje Rezolucije o genocidu u Srebrenici za Srbiju?

Za Srbiju kao državu ništa istinski fatalno. Za Republiku Srpsku bi to značio početak kampanje protiv njenog postojanja kao nekakve „genocidne tvorevine”. Mora se jasno i snažno istrajavati na istini nezavisno od toga šta će se na kraju desiti u Generalnoj skupštini UN: u Srebrenici nije počinjen zločin genocida!

Kako gledate na pretnje Dodika o razlazu Republike Srpske sa Federacijom BiH?

Ne gledam. Već sam javno rekao da svaki put kada podrži Vučića, Dodik puca u glavu i sebi i Republici Srpskoj. Čovek koji predaje KiM, kao što to radi Vučić neće ni trepnuti kada mu se ispostavi zahtev za unitarizacijom BiH a kamoli se istinski odupirati tome.

Ohridski sporazum koji Vučić zbog bola u ruci nije potpisao postaje sastavni deo poglavlja 35, da li je to za vas iznenađenje ?

Nimalo. Sasvim suprotno, to je bila logična i predvidiva posledica Vučićevog prihvatanja tzv. Francusko-nemačkog sporazuma kao i njegovog aneksa iz Ohrida. Time se konačno formalizovala situacija na koju ukazujem evo već više od petnaest godina. I Kosovo i Evropa je bila neodgovorna i politikantska laž i prevara svih vlasti u Srbiji od 2008. godine. Došli smo sada do naplate računa za tu neverovatnu neodgovornost srpskih političkih elita i u mnogo lošijoj poziciji smo stavljeni pred izbor: ili EU ili odbrana Kosova i Metohije odnosno Srbije. Znate moj stav – saradnja sa EU ali ne članstvo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst