Sjedinjene Države će Ukrajini poslati dodatne rakete „Patriot“, kako bi pomogle njen sistem protivvazdušne odbrane, najavio je ministar odbrane Lojd Ostin. Dodatne rakete deo su ogromnog paketa pomoći u iznosu od šest milijardi dolara.

Rakete će se koristiti za dopunu prethodno isporučenih sistema „Patriot“. Paket uključuje i više municije za „Nacionalne napredne raketne sisteme zemlja-vazduh“ (NASAMS) i dodatnu opremu za integraciju zapadnih lansera projektila protivvazdušne odbrane, projektila i radara u postojeće ukrajinsko naoružanje čiji je veliki deo još iz sovjetske ere.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je juče razgovarao o potrebi za „Patriotima“ sa „Kontakt-grupom za odbranu Ukrajine“ – koalicijom od oko 50 zemalja koja se virtuelno okuplja na sastanku pod vođstvom američkog Pentagona.

Ovo je druga godišnjica od postojanja te grupe, koja je, kako je Ostin rekao „pomerila nebo i zemlju“ od aprila 2022. godine, kako bi nabavila milione komada municije, raketnih sistema, oklopnih vozila, čak i aviona za Ukrajinu.

Zelenski je rekao da je potrebno najmanje sedam sistema „Patriot“ za zaštitu ukrajinskih gradova. „Hitno su nam potrebni sistemi Patriot i rakete za njih, kako bismo spasili ljudske živote“.

Ostin je rekao da SAD sa saveznicima rade na obezbeđivanju dodatnih sistema „Patriot“, ali se nisu obavezale da će poslati više američkih verzija. Rekao je da je poslednjih dana razgovarao s mnogim evropskim kolegama da bi razjasnio to i druga pitanja.

„Potrebni su im i drugi tipovi sistema i presretača. Od savezničkih zemalja da tražim da prihvate malo više rizika dok razmatraju koje oružje da pošalju Ukrajini. Mnoge države nisu voljne da pošalju Patriot, jer ih većina ih nema mnogo, i veruju da su im potrebni za sopstvenu odbranu“, dodao je Ostin.

Američki zvaničnici rekli su da će paket pomoći biti finansiran kroz „Inicijativu za pomoć bezbednosti Ukrajine“ koja ima dugoročne ugovore sa vojnom industrijom, a to znači da bi moglo da prođe mnogo meseci ili godina da oružje stigne.

Post Views: 15

Originalni tekst