S. D.danas 08:03

Spisak nije mali: U kojim zemljama je TikTok već zabranjen? 1Foto: EPA-EFE/ALLISON DINNER

Senat Sjedinjenih Američkih Država(SAD) odobrio je kontroverzni nacrt zakona kojim bi TikTok mogao biti zabranjen u Americi. Kineskom vlasniku TikToka, ByteDanceu, daje devet meseci da proda svoj udeo ili će aplikacija biti blokirana u Sjedinjenim Državama.

Zakon će sada biti predat predsedniku SAD-a Džozefu Bajdenu, koji je rekao da će ga potpisati čim stigne na njegov sto.

Bio bi to, piše AP, do sada najveći udarac popularnoj aplikaciji koja se suočila sa raznim ograničenjima širom sveta.

TikTok je već zabranjen u nekoliko zemalja zbog zabrinutosti da aplikacija predstavlja opasnost za privatnost i sajber bezbednost.

Ti strahovi se ogledaju u američkom zakonu, koji predstavlja vrhunac dugotrajnih dvostranačkih strahova u Vašingtonu da bi kineski komunistički lideri mogli da primoraju BiteDance da preda američke korisničke podatke ili da utiču na Amerikance potiskivanjem ili promocijom određenog sadržaja.

Kompanija TikTok je dugo tvrdila da ne deli podatke sa kineskom vladom.

Avganistan

TikTok je od 2022. zabranjen u Avganistanu zajedno sa video igricom PUBG, nakon što je rukovodstvo talibana odlučilo da zabrani pristup na osnovu zaštite mladih od „obmane“.

Australija

TikTok nije dozvoljen na uređajima koje je izdala australijska savezna vlada. Državni tužilac Mark Drajfus rekao je da je odluku doneo nakon što je dobio savet od obaveštajnih i bezbednosnih agencija zemlje.

Belgija

Savet za nacionalnu bezbednost odlučio je prošlog meseca da na neodređeno vreme zabrani TikTok na uređajima u vlasništvu ili koje plaća savezna vlada. Zabrana je privremeno izrečena prošle godine zbog brige o sajber bezbednosti, privatnosti i dezinformacijama.

Premijer Belgije Aleksandar de Kru rekao je da je to zasnovano na upozorenjima državne službe bezbednosti i centra za sajber bezbednost.

Kanada

Uređajima koje izdaje savezna vlada zabranjeno je korišćenje TikTok-a. Zvaničnici su naveli „neprihvatljiv“ rizik po privatnost i bezbednost i rekli da će aplikacija biti uklonjena sa uređaja i da će zaposlenima biti blokirano preuzimanje.

Danska

Ministarstvo odbrane Danske zabranilo je svojim zaposlenima da imaju TikTok na svojim radnim telefonima. Ministarstvo je saopštilo da su razlozi za zabranu uključivali i „ozbiljna bezbednosna razmatranja“ kao i „veoma ograničenu potrebu za korišćenjem aplikacije u vezi sa poslom“.

Evropska unija

Evropski parlament, Evropska komisija i Savet EU, tri glavne institucije 27-članog bloka, zabranile su TikTok na uređajima za svoje osoblje. Savetovano im je da uklone TikTok aplikaciju sa svojih ličnih uređaja.

Francuska

„Rekreativna“ upotreba TikToka i drugih aplikacija društvenih medija poput X i Instagrama na telefonima državnih službenika zabranjena je zbog nedovoljnih mera bezbednosti podataka. Francuska vlada nije navela konkretne aplikacije, ali je primetila da je odluka doneta nakon što su druge vlade preduzele mere usmerene na TikTok.

Indija

Indija je zabranila TikTok i desetine drugih kineskih aplikacija kao što je aplikacija za razmenu poruka VeChat 2020. godine zbog zabrinutosti za privatnost i bezbednost. Zabrana je usledila ubrzo nakon što je u sukobu indijskih i kineskih trupa na spornoj granici Himalaja poginulo 20 indijskih vojnika, a na desetine povređeno. Kompanije su dobile priliku da odgovore na pitanja o privatnosti i bezbednosnim zahtevima, ali je zabrana postala trajna 2021.

Indonezija

TikTok nije u potpunosti zabranjen u ovoj velikoj, naseljenoj zemlji jugoistočne Azije. Prošle jeseni TikTok je saopštio da će zaustaviti svoju onlajn maloprodaju u Indoneziji kako bi se pridržavao odluke zemlje da zabrani transakcije e-trgovine na platformama društvenih medija – što je veliki udarac za najbrže rastuće tržište video platforme.

Indonežanska vlada je 28. septembra objavila novu uredbu, koja zabranjuje kompanijama društvenih medija da olakšavaju prodaju proizvoda na svojim platformama, u pokušaju da zaštiti mala preduzeća od konkurencije u e-trgovini, optužujući popularne aplikacije i veb-sajtove za predatorske cene.

Letonija

Ministar spoljnih poslova Edgars Rinkevics je tvitovao da je obrisao svoj TikTok nalog i da je aplikacija takođe zabranjena za zvanične pametne telefone ministarstva spoljnih poslova.

Holandija

Holandska vlada zabranila je aplikacije, uključujući TikTok, sa radnih telefona zaposlenih, navodeći zabrinutost za bezbednost podataka. U saopštenju vlade nije navedeno posebno ime TikTok-a, ali se navodi da se državni službenici obeshrabruju da instaliraju i koriste aplikacije „iz zemalja sa ofanzivnim sajber programom protiv holandskih i/ili holandskih interesa na svojim mobilnim uređajima za rad“.

Nepal

Himalajska zemlja uvela je zabranu TikToka širom zemlje, rekavši da narušava „društveni sklad“ i dobru volju i okrivljujući je za „tok nepristojnih materijala“. Vlasti su naredile telekom kompaniji da blokira pristup aplikaciji.

Novi Zeland

Poslanicima na Novom Zelandu i osoblju u nacionalnom parlamentu zabranjeno je da imaju TikTok aplikaciju na svojim telefonima na poslu, po savetu vladinih stručnjaka za sajber bezbednost. Aplikacija je uklonjena sa svih uređaja sa pristupom parlamentarnoj mreži, iako zvaničnici mogu da naprave posebne aranžmane za svakoga kome je potreban TikTok da obavlja svoje demokratske dužnosti.

Norveška

Norveški parlament zabranio je Tiktok na uređajima za rad nakon što je Ministarstvo pravde zemlje upozorilo da aplikacija ne bi trebalo da se instalira na telefone koji se izdaju državnim službenicima.

Iz Parlamenta je rečeno da TikTok ne bi trebalo da bude na uređajima koji imaju pristup sistemima skupštine i da ga treba ukloniti što je pre moguće. Glavni grad zemlje Oslo i drugi po veličini grad Bergen takođe su pozvali opštinske službenike da uklone TikTok sa svojih radnih telefona.

Pakistan

Pakistanske vlasti su privremeno zabranjivale TikTok najmanje četiri puta od 2020. navodeći zabrinutost da aplikacija promoviše nemoralan sadržaj.

Somalija

Vlada je naredila telekom kompanijama da blokiraju pristup TikToku, zajedno sa aplikacijom za razmenu poruka Telegram. Zvaničnici su rekli da su zabrinuti da bi platforme mogle širiti ekstremistički sadržaj, fotografije golotinje i drugi materijal koji se smatra uvredljivim za somalsku kulturu i islam.

Tajvan

Tajvan je zabranio TikTok u javnom sektoru nakon što je FBI upozorio da aplikacija predstavlja rizik po nacionalnu bezbednost. Državnim uređajima, uključujući mobilne telefone, tablete i desktop računare, nije dozvoljeno da koriste softver kineske proizvodnje, koji uključuje aplikacije kao što su TikTok, njegov kineski ekvivalent Douiin, ili Ksiaohongshu, kineska aplikacija za životni stil.

Velika Britanija

Britanske vlasti zabranile su TikTok na mobilnim telefonima koje koriste ministri vlade i državni službenici. Zvaničnici su rekli da je zabrana bila „potez iz predostrožnosti“ iz bezbednosnih razloga i da se ne odnosi na lične uređaje.

Britanski parlament je potom zabranio TikTok sa svih zvaničnih uređaja i „šire parlamentarne mreže“. Poluautonomna škotska vlada i londonska gradska većnica takođe su zabranili TikTok uređaje za osoblje. BBC je pozvao osoblje da izbriše TikTok sa korporativnih uređaja osim ako ga ne koriste iz uređivačkih i marketinških razloga.

Sjedinjene Američke Države

Vlasti SAD naredile su vladinim agencijama da izbrišu TikTok sa federalnih uređaja i sistema zbog zabrinutosti za bezbednost podataka. Više od polovine od 50 američkih država takođe je zabranilo aplikaciju na zvaničnim uređajima, kao i Kongres i oružane snage SAD. Napori Montane da uvede zabranu u celoj državi su propali, kao i predlog u Virdžiniji da se deci blokira da koriste aplikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst