Rusija je ovih dana prilično ponosna na ono što se desilo na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin bila Srbija. Istina, suočili su se Rusi sa dva problema u srpskoj prestonici, ali – daleko od toga da su ljuti.

РЕШИЛА ДА ПРОГОВОРИ! Због ње је химна Русије интонирана у Београду, па одједном прекинута - ево шта шампионка Европе сад каже о томе (ВИДЕО)

Screenshot / Tviter

No, krenimo redom.

Jedan od problema je izazvao Gruzijac Laša Guruli, koji je posle primanja medalje odbio da se fotografiše sa 23-godišnjim ruskim borcem, Tarhanom Idigovim.

Rusi mu nisu zamerili („gledamo svoja posla“ bio je njihov stav), ali je veću pažnju ruske javnosti privuklo ono što se desilo u ženskoj konkurenciji.

U večeri u kojoj su tri srpske bokserke postale šampionke Evrope, o čemu su vas „Novosti“ već izvestile, šansu da to ostvari imala je i Kristina Nađ Varga, koja se u finalu nadmetala sa Julijom Čumgalakovom. Ipak, tom prilikom, Ruskinja je bila uspešnija i osvojila zlatnu medalju u kategoriji takmičarki do 48 kilograma.

Kada je na red došla svečana ceremonija, odličja su uručena, a onda je počelo intoniranje himne zemlje iz koje je nova šampionka Evrope.

Sve je isprva delovalo kako i treba, muzika se čula sa zvučnika hale „Aleksandar Nikolić“, pevušili su prisutni uvodne stihove, ali kada je počeo refren – muzika je najpre „zakočila“ na kratko, pa definitivno prestala.

Ali, tada se desila čudesna stvar. Šampionka Evrope, Julija Čumgalakova, sa ostalim članovima ruske reprezentacije, ali i prisutnima u dvorani, nastavila je da peva (dok se nije rasplakala). Evo i kako je to izgledalo:

Ruski mediji su javili da su organizatori odmah uputili izvinjenje ruskoj bokserskoj delegaciji, objasnivši da se naprasno desio tehnički problem tokom intoniranja himne, a izvinjenje je, naravno, prihvaćeno – Rusi, uostalom, nisu skrivali da su oduševljeni prijemom i organizacijom, i to ne samo zbog činjenice da je ovo jedno od retkih mesta i događaja na kojima mogu da, baš kao ono što jesu, Rusi, nastupaju bez odricanja od svog identiteta.

Sama šampionka Evrope nije odmah javno reagovala na ovu nesvakidanju situaciju.

Ipak, rešila je da se oglasi.

O trenutku kada je himna prestala da se intonira sa zvučnika, ali i činjenici da su mnogi u hali odmah „prihvatili nastavak“ i pevanjem dovršili taj svečani trenutak, Julija Čumgalakova kaže:

– Preplavile su me emocije, bilo je veoma lepo što su svi pevali himnu! Možda je čak i bolje što se ovo desilo, bilo je više pozitivnih emocija – otkrila je ona u izjavi za rusku novinsku agenciju „RIA Novosti“.

A šta kažu čelnici ruskog boksa?

Generalni sekretar Bokserskog saveza Rusije, Tatjana Kirijenko, nije ništa zamerila:

– Kada je reč o ceremoniji kada je na podijuma bila Julija Čumgalakova… Da, bilo je neprijatno, ali nikakve loše namere nije bilo! Nama su odmah doneli zvanično izvinjenje, i to preko tehničkog delegata. Mi, objektivno posmatrano, razumemo da je u pitanju bio tehnički problem. A evo, u poverenju vam kažem, na početku (ceremonije) se desio i jedan problem sa strujom, na kratko je nestala (u hali). Dakle, organizaciono posmatrano, bilo je, eto, tih neprijatnosti, a kako je naša himna intonirana prva (posle pomenutog kratkog nestanka struje), desilo se šta se desilo… Ali, nema nikakvog razloga da se nešto loše priča! Sve je rešeno, a i izvinjenje smo primili. Glavna je stvar da mi znamo reči himne i svi smo zajedno pevali, što svima i uvek savetujem da rade – rekla je „gen-sek“ Bokserskog saveza Rusije.

Zahvalnost za divan prijem i sve što su Rusi doživeli u Beogradu izneo je i selektor muške reprezentacije Ruske Federacije, Viktor Farhutdinov:

– Šampionat Evrope se, po nas, uspešno završio. A prošli smo kroz težak period priprema… Zahvalni smo što nam je dopušteno da učestvujemo na prvenstvu, a pritom smo nastupali sa ruskom zastavom i ruskom himnom! Turnir je protekao na visokom nivou – ocenio je Farhutdinov.

Evropsko prvenstvu u boksu – rezultati

I u muškoj i u ženskoj konkurenciji, Rusija je bila najbolja na ovom Evropskom prvenstvu u boksu. Ukupno posmatrano, ona je osvojila 11 zlatnih medalja, osam srebrnih i jednu bronzanu. 

Na drugom mestu bila je Srbija, sa četiri zlatne medalje, dve srebrne i 13 bronzanih.

Treća je bila Turska (2-3-6).

Inače, Rusi su se na zvaničnom sajtu svog Bokserskog saveza pohvalali i još jednom titulom:

„Za najboljeg sudiju turnira proglašen je Rus Sergej Žurkin!“.

Bonus video: Defile ruskih boksera uz ovacije beogradske publike

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst