BIVŠI nemački kancelar Gerhard Šreder smatra da bi njegovo prijateljstvo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom moglo da igra ulogu u pregovaračkom procesu o sukobu u Ukrajini.

ДОБРО СМО САРАЂИВАЛИ ДУГИ НИЗ ГОДИНА Шредер: Моје пријатељство са Путином могло би да помогне да се оконча сукоб у Украјини

Foto: Profimedia

– Dobro smo sarađivali dugi niz godina. Možda to može da pomogne u pronalaženju pregovaračkog rešenja – rekao je političar u intervjuu za DPA.

Šreder je naglasio da rešenje za sukob u Ukrajini vidi samo za pregovaračkim stolom i nije isključio da bi njegovo lično prijateljstvo sa predsednikom Putinom moglo da odigra pozitivnu ulogu u tome.

Portparol ruskog lidera Dmitrij Peskov, komentarišući izjavu bivšeg nemačkog kancelara, istakao je da su dobri odnosi između zvaničnika pomagali u rešavanju složenih pitanja, ali da Rusija sada ne vidi takvu političku volju među aktuelnim evropskim političarima.

– Dobri konstruktivni lični odnosi uvek mogu pomoći u rešavanju međudržavnih pitanja. I to su više puta dokazivali bivši kancelar (Gerhard) Šreder i predsednik Rusije (Vladimir) Putin. U vreme kada je Šreder bio na čelu svoje zemlje, to je pomagalo da se reše najteža pitanja i osigura napredak u razvoju bilateralnih odnosa. Nažalost, sada ne vidimo takvu političku volju među aktuelnim političarima i ne čujemo takve reči od njih –  zaključio je Peskov.

Prošle godine, Šreder je za Berliner cajtung rekao da mu se ukrajinska strana obratila 2022, pitajući se da li može da posreduje u pregovorima sa ruskom stranom. Prema njegovim rečima, Kijev je bio spreman da sklopi mirovni sporazum sa Rusijom, ali su SAD to zabranile.

(Sputnjik)

BONUS VIDEO: HAPŠENjE U MOSKVI – Sumnja se da je priveden jedan od terorista

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst