Direktor Kancelarije za KiM: Martovski pogrom planirani zločin etničkog čišćenja Srba sa Kosova 1foto FoNet Zoran Mrđa

Direktor vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je povodom 20. godišnjice „Martovskog pogroma“ nad Srbima na Kosovu da je to bio zločin etničkog čišćenja koji je planiran mesecima unapred.

Petković je za Radio-televiziju Srbije rekao da je tokom napada 17. i 18. marta 2004. godine ubijeno osmoro Srba, a da je devet sela i šest gradova etnički očišćeno od Srba.

„Martovski pogrom je i dalje duboka, živa i nezaceljena rana na biću srpskog naroda. To je zločin etničkog čišćenja nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini i da stvar bude gora, to se sve desilo u prisustvu predstavnika međunarodne zajednice koji su u tom momentu na Kosovu i Metohiji imali više od 20.000 naoružanih pripadnika“, rekao je Petković.

Po njegovim rečima, međunarodna zajednica „ili makar njen deo“, nemo je posmatrala kako Albanci „u srcu Evrope u 21. veku proteruju srpski narod“.

„U ;tom pogromu horde Albanaca, njih 60.000, krenule su na srpske sredine, crkve i manastire. U tom napadu ubijeno je osmoro Srba, a jedna žena je preminula posle evakuacije kad je saznala da joj je sva imovima spaljena. Spaljeno je ;35 crkava i manastira od kojih 18 spomenika kulture, ;više od 900 stanova i kuća razoreno. Devet sela i šest gradova je etnički očišćeno od Srba, uključujući Prištinu gde je pre rata živelo 40.000 Srba“, kazao je direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Petković je dodao da je ta akcija bila planirana i pripremana mesecima unapred, o čemu, kako je rekao, postoje dokazi u publikaciji Bezbednosno-informativne agencije (BIA), objavljenoj povodom 20. godišnjice pogroma nad Srbima na Kosovu.

„Sve se zna, tu možete da pročitate imena i prezimena Albanaca koji se dovode u vezu sa pogromom, kako su se organizovali od oktobra 2003. godine i kako su samo čekali pogodan trenutak da bi krenuli sa etničkim čišćenjem Srba“, kazao je Petković.

Upitan za nastavak dijaloga sa Prištinom, Petković je rekao da sutra putuje u Brisel na nastavak razgovora na tehničkom nivou u okviru kojih će, po njegovim rečima, prva i osnovna tema biti formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO).

„Tema će biti i deeskalacija, pre svega pitanje dinara i jednostrane odluke Aljbina Kurtija da Srbima na Kosovu i Metohiji zabrani da primaju plate i penzije što dovodi do humanitarne katastrofe“, rekao je Petković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Originalni tekst