Veliki udarac za ruske Vazdušno-kosmičke snage (VSK) jeste gubitak jedne leteće radarske osmatračke stanice A-50U, jednog od samo osam takvih aviona. U noći 14. januara oboren je avion sa 11 ii 12 članova posade. Šanse da prežive nisu imali. Iste noći pogođen je „iljušin 22M“, leteće komandno mesto, ali posada je prinudno sletela sa avionom izbušenim parčadima rakete lansirane sa zemlje.

Zasada izvesno je da su oba aviona pogođena u priobalnom pojasu Azovskog mora, ali okolnosti nisu razjašnjene. Za Ruse oba potencijalna scenarija su loša – ukrajinska raketa ili „prijateljska vatra“. Veće šanse su da se radi o PVO zasedi kao što su to ukrajinski raketaši već u više navrata priredili ruskoj avijaciji sa raketnim sistemima velikog dometa. U Brjanskoj oblasti maja prošle godine uništeni su prestižni lovac Su-35S i frontovski bombarder Su-34, dva Mi-8MTPR-1 za elektronsko ometanje i jedan nesrećni standardni Mi-8. Ukrajinci su u decembru prvo oborili jedan Su-24M kod Zmijskog ostrva, a zatim su u minuti skinuli čak tri Su-34 u Hersonskoj oblasti.

CEO TEKST PROČITAJTE U NOVOM BROJU NEDELJNIKA, KOJI JE U PRODAJI OD ČETVRTKA, 18. JANUARA, NA SVIM KIOSCIMA I NA NSTORE.RS

Post Views: 8

Originalni tekst