SLATKO se obogatio na prevaru, sad će gorko da robija do kraja života. Čen Šujuan, bivši predsednik Fudbalskog saveza Kine, osuđen je na doživotni zatvor zbog primanja mita.

БИВШИ ПРЕДСЕДНИК ФС КИНЕ ПРОНЕВЕРИО 11 МИЛИОНА ЕВРА:  Због мита - доживотна робија!

D. Novković

Šujuan je priznao krivicu za uzimanje mita u vrednosti od ukupno 81 milion juana (oko 11 miliona evra). Na suđenju koje je vodio Srednji narodni sud u Huangšiju, u centralnoj Kini, raskrinkane su Čenove prevare i nezakoniti postupci od 2010. do 2023. godine, dok je bio i na funkciji predsednika FSK i predsednika Upravnog odbora Šangajske međunarodne luke.

Tužioci su naveli da je Čen uzimao novac i dragocenosti u zamenu za pomoć u dobijanju projektnih ugovora i organizovanje sportskih događaja. Presuda suda ističe da je naneo „ogromnu štetu“ kineskom fudbalu.

Državni mediji u Kini takođe ističu da su još tri visoka fudbalska zvaničnika osuđena na zatvorske kazne od osam do 14 godina zbog korupcije. U fudbalu je više od deset trenera i igrača pod aktivnom istragom. Ranije ove godine, bivši vezni igrač Evertona i bivši selektor kineske fudbalske reprezentacije, Li Tie, priznao je nameštanje mečeva i davanje mita upravo osuđenom Čenu Šujuanu, kako bi dobio najvišu trenersku funkciju u Kini.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova takođe je potvrdilo da je južnokorejski fudbaler Son Jun-Ho, koji je igrao za Šandong, bio zadržan u policijskom pritvoru zbog slučaja mita.

Čitav ovaj talas hapšenja u Kini dolaze kao rezuktat antikorupcijske kampanje koju predvodi predsednik Si Đinping, a proširila se na sport, bankarstvo i vojsku.

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst