(Beta) – Izvestilac Evropskog parlamenta (EP) za Srbiju Vladimir Bilčik danas je na sednici u Strazburu glasao protiv usvajanja Rezolucije o situaciji u Srbiji posle decembarskih izbora, objavio je predsednik Pokreta slobodnih građana Pavle Grbović.

Grbović, jedan od predstavnika koalicije „Srbija protiv nasilja“ prisutnih na sednici Evropskog parlamenta, napisao je na društvenoj mreži Iks da je Bilčik među 53 evroposlanika koji su glasali protiv usvajanja Rezolucije.

Rezoluciju o situaciji u Srbiji poslanici Evropskog parlamenta usvojili su ubedljivom većinom. Za usvajanje Rezolucije glasao je 461 poslanik, protiv su bila 53, a uzdržana 43.

Bilčik je predstavnik konzervativne Evropske narodne partije (EPP), najjače grupe u EP, u čijem predlogu teksta rezolucije o Srbiji nije bio poziv na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage izbornih neregularnosti u Srbiji. Donošenje rezolucije inicirale su socijaldemokrate, zeleni i liberali.

Evropski parlament Rezolucijom poziva na sprovođenje nezavisne međunarodne istrage neregularnosti na decembarskim parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima u Srbiji, sa posebnim akcentom na beogradske izbore.

Rezolucijom Evropski parlament poziva Evropsku komisiju da odmah započne reviziju sredstava datih Vladi Srbije u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć III (IPA III) i drugih finansijskih instrumenata i da suspenduje finansiranje ako srpske vlasti nisu spremne da primene ključne preporuke u vezi sa izborima ili ako međunarodna istraga pokaže da su bile direktno umešane u izbornu prevaru.

Evropski parlament ukazuje da određeni navodi, uključujući one o organizovanim migracijama birača na lokalnom nivou, prevazilaze nalaze iz izveštaja Kancelarije OEBS za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) i dodaje da podržava brzo slanje ad hok misije za utvrđivanje činjenica u Srbiju, uz učešće EP.

U dokumentu se navodi da Evropski parlament poziva Evropsku komisiju i da pokrene inicijativu za slanje ekspertske misije u Srbiju kako bi procenila situaciju u vezi sa nedavnim izborima i postizbornim dešavanjima, u nastojanju da se stvore preduslovi za uspostavljanje neophodnog društvenog dijaloga, radi obnove poverenja građana u institucije i radi procene i bavljenja sistemskim pitanjima vladavine prava u Srbiji.

Evropski parlament u Rezoluciji ponavlja stav da pristupni pregovori sa Srbijom treba da napreduju jedino ako ta zemlja ostvari značajan napredak u reformama na evropskom putu, uključujući punu primenu preporuka OEBS i ODIHR i Venecijanske komisije Saveta Evrope.

Post Views: 15

Originalni tekst