Rusija ovih dana sa ponosom ističe da na Evropskom prvenstvu u boksu čiji je domaćin Srbija njeni takmičari mogu da nastupaju uz sva državna znamenja, a i pod imenom zemlje iz koje su, kao i da se himna Ruske Federacije intonira kada neko od Rusa dođe do zlatne medalje. Međutim, baš sa tom himnom desio se jedan neočekivani problem. A onda je usledila vrlo emotivna scena…

ЧУДО У БЕОГРАДУ: Руска химна престала да се интонира током доделе злата, а онда се десило - ово (ВИДЕО)

Screenshot / Tviter

No, krenimo redom.

U subotu uveče čak tri srpske bokserke postale su šampionke Evrope, o čemu su vas „Novosti“ već izvestile.

Šansu da to postane imala je i Kristina Nađ Varga, koja se u finalu nadmetala sa Julijom Čumgalakovom, a tom prilikom Ruskinja je bila uspešnija i osvojila zlatnu medalju u kategoriji takmičarki do 48 kilograma.

Kada je na red došla svečana ceremonija, odličja su uručena, a onda je počelo intoniranje himne zemlje iz koje je nova šampionka Evrope.

Sve je isprva delovalo kako i treba, muzika se čula sa zvučnika hale „Aleksandar Nikolić“, pevušili su prisutni uvodne stihove („Rusija – naša sveta zemlja, Rusija – naša voljena zemlja; moćne volje, velike slave – tvoje dostojanstvo je za sva vremena!“)

Međutim, kada je počeo refren, nešto se desilo u tehničkom sektoru i – muzika je najpre „zakočila“ na kratko, pa definitivno prestala.

Ali, tada se desila čudesna stvar.

Šampionka Evrope, Julija Čumgalakova, sa ostalim članovima ruske reprezentacije, ali i prisutnima u dvorani, nastavila je da peva. Taman je refren bio došao na red.

Prva dva stiha i devojka sa zlatnom medaljom oko vrata je pevala:

„Slavna si, otadžbino naša slobodna 

vekovni saveze bratskih naroda…“

Onda se Čumgalakova rasplakala, a njeni sunarodnici, i prisutni u nekadašnjem „Pioniru“ koji su znali reči ili bar melodiju, dovršili pevanje ruske himne:

„… precima dana narodna mudrosti,

slavna da si, državo! 
Ponosimo se tobom!“

Evo i kako je to izgledalo u hali „Aleksandar Nikolić“, u subotu, 27. aprila 2024:

Ruski mediji su javili da su organizatori odmah uputili izvinjenje ruskoj bokserskoj delegaciji, objasnivši da se naprasno desio tehnički problem tokom intoniranja himne, a izvinjenje je, naravno, prihvaćeno – Rusi, uostalom, ne skrivaju da su oduševljeni prijemom i organizacijom, i to ne samo zbog činjenice da je ovo jedno od retkih mesta i događaja na kojima mogu da, baš kao ono što jesu, Rusi, nastupaju bez odricanja od svog identiteta.

Bonus video: Defile ruskih boksera uz ovacije beogradske publike

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Originalni tekst