Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je grčkom premijeru Kirjakosu Micotakisu na današnjem sastanku u Beogradu preneo da je Srbija čvrsto opredeljena za ubrzanje evropskog puta, i da to nije samo formalna rečenica koju političari izgovaraju, nego je to stvar od suštinskog značaja za zemlju.

„Ali i u Evropi moraju da razumeju da očekujemo jasne signale da nas žele“, istakao je Vučić u obraćanju novinarima, i dodao da je razgovarano o svim aspektima odnosa dve zemlje, prenosi N1.

Grčka je, konstatovao je Vučić, jedan od značajnih, važnih i iskrenih podržavalaca Srbije na njenom evropskom putu, a dve zemlje neguju dobre, prijateljske i bratske odnose.

Vučić je rekao da su se Srbija i Grčka uvek uzajamno podržavale po pitanju teritorijalnog integriteta i da veruje da će tako biti i u budućnosti.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa grčkim premijerom rekao da se ove godine navršava 145 godina uspostavljanja diplomatskih odnosa dve zemlje.

„Srbija i Grčka neguju dobre, prijateljske, usuđujem se da kažem i bratske odnose. Verujem da će ovo biti godina ogromnog napretka u ekonomskim odnosima i trgovinskoj razmeni i da ćemo održati četvrti Visoki savet za saradnju Srbije i Grčke“, kazao je Vučić na konferenciji u Palati Srbija u Beogradu.

On je kazao da je sa grčkim premijerom obavio „otvoren, prijateljski razgovor o svim važnim pitanjima“ i da mu je „nedvosmisleno“ rekao da je Srbija „čvrsto opredeljena“ za nastavak i ubrzanje evropskog puta.

„Premijer Micotakis me je informisao o mnogim stvarima koje meni nisu na takav način poznate jer nismo deo EU. Grčka je jedan od najvećih podržavalaca evropskog puta Srbije, mi smo zahvalni na toj podršci“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da je sa Micotakisom razgovarao o izložbi Ekspo i planu za razvoj Srbije do 2027. godine.

„Naš cilj, rekao bih ostvariv cilj je da kraj 2027. godine dočekamo sa vrednošću BDP od 100 milijardi evra. Pre samo 10 godina ukupan BDP iznosio je 32 a danas je 69 milijardi evra. To bi pokazalo kvantni skok koji je Srbija napravila u prethodnih 12 ili 15 godina a za to nam je potrebna podrška naših grčkih prijatelja“, rekao je Vučić.

„Za Srbiju i Zapadni Balkan je budućnost u EU“

Kirjakos Micotakis poručio je da je njegova zemlja verovatno najstabilnija u podršci Srbiji na putu ka članstvu u Evropskoj uniji i da je siguran da će Beograd iskoristiti pozitivne okolnosti u proceduri pristupanja.

Za Srbiju i Zapadni Balkan je budućnost u EU, a EU ne može bez Zapadnog Balkana i Srbije, naglasio je Micotakis u izjavi novinarima posle sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Micotakis veruje da Srbija u ovoj godini može da ostvari značajan napredak na tom putu.

On je naglasio i da je stav Srbije u pogledu Kosova nepromenjen, kao i da je dijalog jedini način rešavanja tog pitanja i od koristi je i za Beograd i Prištinu.

Dačić ispratio Micotakisa

Premijer Grčke završio je tokom popodneva posetu Srbiji i na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ ga je ispratio ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

„Vaša poseta dala je važan impuls za unapređenje naših bilateralnih odnosa i produbljivanje saradnje u brojnim oblastima, koji će dodatno učvrstiti prijateljstvo Srbije i Grčke“, napisao je Dačić na Instagramu ispod fotografija s aerodroma.

Micotakis je sinoć doputovao u posetu Beogradu sa delegacijom od četiri ministra i poslovnom zajednicom.

Posle sastanaka Micotakisa i predsednika Srbije Aleksandra Vučića i državnih delegacija, održan je Srpsko-grčki poslovni forum.

Premijer Grčke je posle sastanaka izjavio da se Atina zalaže za produbljivanje ekonomskih odnosa sa Srbijom, posebno u energetici i transportu.

Poručio je da Srbija treba da iskoristi pozitivne okolnosti za priključenje Evropskoj uniji, u čemu joj je Atina, rekao je, jedan od najstabilniji podržavalaca.

„Za Srbiju i Zapadni Balkan postoji evropska budućnost, a budućnost za nas ne postoji bez Zapadnog Balkana i Srbije“, rekao je grčki premijer.

Micotakis je naveo i da se stav Grčke po pitanju Kosova neće menjati i da je dijalog jedini put ka normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, što bi pomoglo stabilnosti u regionu.

Grčka je jedna od pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju nezavisnost Kosova, uz Španiju, Kipar, Slovačku i Rumuniju.

Micotakis je rekao i da je Atina spremna da Beogradu pomogne u organizaciji specijalizovane izložbe Ekspo 2027, a Vučić je početkom meseca kada je najavio posetu grčkog premijera, rekao da će Micotakis doći s grčkim investitorima koji nameravaju da učestvuju u izgradnji objekata za Ekspo 2027.

Post Views: 17

Originalni tekst