DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković obratio se javnosti iz Njujorka posle sednice SB UN i rekao da je na sednici bilo više trikova i laži Aljbina Kurtija

ТРИКОВИ И ЛАЖИ АЉБИНА КУРТИЈА: Приштина противправно укинула динар

Foto: Printskrin

– Na taj način Kurti nastavlja sa politikom progona srpskog naroda, s obzirom da je za poslednju godinu dana 14 odsto Srba zbog nasilne politike  napustilo prostor Kosovo i Metohiju i otišlo u centralnu Srbiju – rekao je Petković.

Takođe, jasno je da se ukidanjem dinara direktno „udara na srpske institucije“ koje sve funkcionišu i oslanjaju se na platni promet u dinarima.

On je podsetio da Aljbin Kurti nema pravo da jednostrano donosi takvu odluku zbog toga što je Briselskim sporazumom i sporazumom u opštim principima iz 2015. godine jasno definisano da Srbija ima pravo da finansira ZSO i kako su SAD u svom prvom reagovanju rekli da Srbi na KiM kroz ZSO imaju pravo na finansijsku autonomiju.

Foto: Novosti

– Sve te institucije koje su sada na KiM i školstvo i bolnice i vrtići i lokalna samouprava i sve ostale naše institucije predstavljaju temelj za formiranje ZSO. Posebno je važno da se ukaže da je cilj te odluke da se direktno udari na srpski narod – rekao je Petković. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst