Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da „još uvek nije kasno da Ukrajina pobedi“ u ratu protiv Rusije, ali samo pod uslovom da Zapad održi svoje obećanje i uputi joj više oružja.

„Poslednjih meseci saveznici NATO-a Ukrajini nisu pružali podršku koju su joj obećali“, rekao je Stoltenberg.

„Ali još uvek nije kasno da Ukrajina pobedi ukoliko ta jača podrška stigne. Sada je naša odgovornost da data obećanja pretvorimo u stvarnu isporuku oružja i municije, i da to učinimo brzo“, dodao je on.

Prošlog petka ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je NATO da što brže isporuči oružje Ukrajini koja ne može više da odoli ruskim pritiscima. Saveznici su obećali da će pojačati podršku.

Stoltenberg je pozdravio to što je Kongres SAD odobrio veliki plan vojne pomoći Ukrajini, kao i obećanja drugih zemalja, među kojima su Velika Britanija, Nemačka i Holandija.

Generalni sekretar NATO je pored toga optužio Kinu da podržava rusku ratnu privredu time što deli savremenu tehnologiju koja može biti upotrebljena za proizvodnju raketa, tenkova i aviona.

„Kina tvrdi da hoće da održi dobre odnose sa Zapadom, dok Peking neprestano pothranjuje najveći oružani sukob u Evropi od Drugog svetskog rata“, rekao je Stoltenberg.

Post Views: 15

Originalni tekst