Ruski predsednik Vladimir Putin naredio je održavanje nuklearnih vežbi „u bliskoj budućnosti“, u kojima će učestvovati trupe raspoređene blizu Ukrajine, kao odgovor „na pretnje“ zapadnih vođa Moskvi, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane.

„Tokom vežbe niz mera će biti preduzet za pripremu i upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja“, saopštilo je Ministarstvo preko Telegrama.

Cilj vežbe je priprema vojske posle „provokativnih izjava i pretnji nekih zapadnih zvaničnika Rusiji“, dodalo je Ministarstvo.

Cilj je i povećanje spremnosti ljudstva i opreme jedinica za borbenu upotrebu nestrateškog nuklearnog naoružanja za odgovor i obezbeđenje teritorijalnog integriteta i suvereniteta države, piše ruska agencija RIA novosti.Vežbe će uključiti avijaciju, pomorske snage i snage iz Južnog vojnog okruga, koji je baziran odmah uz granicu s Ukrajinom i pokriva ukrajinske oblasti za koje je Moskva objavila da su anektirane, prenosi N1.

Agencija Frans pres piše da od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022. godine ruski predsednik daje izjave „toplo-hladno“ o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja. Rusija je tokom leta 2023. rasporedila nuklearno taktičko oružje u Belorusiji, svom najbližem savezniku i susedu Evropske unije.

Ruska nuklearna doktrina predviđa pribegavanje nuklearnom oružju striktno u defanzivne svrhe, u slučaju napada na Rusiju oružjem za masovno uništenje, ili u slučaju agresije sa konvencionalnim naoružanjem, koje preti samom postojanju države.

Ria novosti prenosi da je sredinom marta Putin u intervjuu novinaru Dmitriju Kiseljevu rekao da je Rusija spremna da upotrebi nuklearno oružje samo ako se dovede u pitanje opstanak ruske države, ili ako se nanosi šteta suverenitetu i nezavisnosti zemlje.

Post Views: 36

Originalni tekst