Jedan je od najboljih napadača 21. vijeka, igrao je u gotovo svakom velikom evropskom klubu, ali je 2023. godine odlučio da se konačno oprosti od fudbala, sporta koji ga je proslavio.

Uz nevjerovatno fudbalsko umijeće, Zlatan Ibrahimović je uvijek privlačio pažnju svojim izjavama i ponašanjem. Teško da će uskoro roditi neko tako unikatan, a i ako je nekome možda uobražen i arogantan, nekadašnji reprezentativac Švedske je od svog imena napravio brend i time sebi obezbijedio još nekoliko desetina miliona u džepu, prenosi Sportal.

Iako je igrao za Šveđane, Zlatan je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a sada je u opširnom intervjuu za “ABatalks” pričao i o odnosu u porodici, kao i zašto je bolji sa majkom nego sa ocem.

“Porodica nam je jako pomiješana. Moja majka je bila čistačica. Imam dvije sestre sa mamine strane. Sa starijom nisam u kontaktu, a bliži sam s drugom, koja je takođe starija od mene, jer imamo istog oca i majku. Moj stariji brat preminuo je prije nekoliko godina, a imam i mlađeg brata sa majčine strane. Imam dobar odnos s majkom, a malo manje dobar s ocem.

No, to ne znači da je on loš. Morate razumjeti Balkan, tamo je ponos velika stvar. Ko donosi hranu na sto, ko se brine o porodici… Otac me je stvorio, ali otišao sam na viši nivo u smislu ekonomije i ostalog. Ostvario sam više toga. Ponos je takav da on ne želi pomoć, ne treba mu ništa. Ali, ja mu ipak pomažem, jer vjerujem u to”, rekao je Zlatan Ibrahimović.

Zlatan o supruzi Heleni i bogatstvu

Zlatan Ibrahimović, jedan od najboljih golgetera posljednje dvije decenije, u svojoj autobiografiji otkrio je detalje iz porodičnog života, a istakao je i kakav uticaj na njega ima supruga Helena.

“Prihvatio sam da prestanem sa fudbalom kada sam došao sam do tačke da kažem “U redu je, pusti to i započni novo poglavlje u životu”. Moja mi žena uvijek govori “Sjeti se ko se brinuo za tebe prije nego što si ti brinuo o porodici”. Odrekla se svoje karijere zbog mene. Pratila me u svemu što sam radio, sve mi je dala i sve je ostavila radi mene. Ona preuzima više odgovornosti za neke stvari, a za druge ja. Ljudi mogu da misle da smo porodica koja živi luksuznim životom, ali ona pere sudove i kuva. Jedina pomoć koju imamo je čistačica”.

Koliko je skroman za uslove uspješnog i bogatog čovjeka vidi se na primjeru njegovih sinova.

“Vodim djecu u školu, pokupim ih s treninga kao u normalnoj porodici. U cijeloj školi samo su moja djeca vozila bicikle. Ostale porodice imale su dadilje koje su pratile i dolazile po djecu ili vozača. To nismo mi”.

(Express / CDM)

Originalni tekst