Suđenje za klevetu u koje je umešano nekoliko australijskih televizija, privuklo je desetine hiljada gledalaca. Na tom ročištu, govorilo se o optužbama za upotrebu droge, ali i plaćanju seksualnih radnica. O kokainu, luksuznim večerama, partijama golfa, masažama – sve to u zamenu za televizijski intervju.

Pominjane su i privatne tekstualne poruke, navodne žrtve silovanja, koje su nekako dospele do nacionalnih medija, prenosi Gardijan.

U pitanju je suđenje za klevetu, koje je pokrenuo bivši australijski političar Brus Lehrman, „iako je“, kako je sudija rekao, „sam napravio grozan nered“. I o tom događaju ove nedelje je brujala cela Australija.

To je retko suđenje u saveznom sudu, koje privlači desetine hiljada gledalaca na YouTube-u, posebno onih koji su povezani sa njim.

Počelo je kada je Britani Higins, politička službenica, navela da ju je njen kolega Brus Lehrman silovao u zgradi parlamenta nakon noćnog izlaska 2019. godine. Higins je to rekla u intervjuu za Kanal 10, a njena tvrdnja je postala samo povod za širi pokret #MeToo koji je kasnije nastao u Australiji.

Lehrman je optužen, ali je uvek negirao optužbe, a njegovo krivično suđenje je odloženo, prvo zbog javnog govora jednog od novinara koji je učestvovao u Higinsinom intervjuu, a zatim zbog nedoličnog ponašanja porotnika.

Nakon što je suđenje prekinuto, tužioci su odbili da nastave sa ponovnim suđenjem jer su se plašili za Higinino mentalno zdravlje.

Nakon tog suđenja, Lehrman je tužio Kanal 10 zbog intervjua, i kako kaže, klevete.

A onda je i suparnički televizijski kanal, Kanal 7, objavio svoj intervju sa Lehramanom, prošle godine. Na ovonedeljnom suđenju za klevetu, sada bivši zaposleni na Kanalu 7, rekao je da je ta televizija platila više od 10.000 dolara, ali i kokain i seksualne radnice, kako bi se obezbedio Lehrmanov pristanak na intervju. Televizija je prvobitno tvrdila da ništa nije platila kako bi dobila taj intervju, a onda se saznalo da su platili Lehrmanovu kiriju za godinu dana (u vrednosti od više od 100.000 dolara).

Bivša producentkinja Kanala 7, Tejlor Auerbah, takođe je svedočila. Rekla je da je Lehrman zaposlio kao dadilju i da ga su tako potpisali ekskluzivni ugovor o intervjuu.

Njih dvoje igrali su golf na Tasmaniji i večerali za 361 dolara, a sve to je platila TV stanica. Kada je Lehrman navodno kupio kokain tokom jedne večeri u Sidneju, a zatim počeo da gugla seksualne radnice, Auerbah kaže da se obratila svojim šefovima i rekla im da je zabrinuta.

U svojoj završnoj reči na sudu, Mat Kolins KC, rekao je da je Kanal 7  potrošio više od 10.000 evra na nezakonite aktivnosti, kako bi dobio priču godine.

Koliko god to bilo nepristojno, postoji još ozbiljnija tvrdnja: da je Lehrman odao osetljive informacije – privatne tekstualne poruke i osetljiva dokumenta koja pripadaju Higins. Lehrmann je svedočio, pod zakletvom na sudu, da nije podelio dokumente sa Kanalom sedam.

Osim povremene intervencije zbunjenog sudije Majkla Lija, suđenje je bilo sumoran, iako ubedljiv, spektakl. Presuda se očekuje uskoro.

Post Views: 26

Originalni tekst