Tokom karijere koja je trajala decenijama, bio je prepoznatljivo lice. Glumio je u serijama Torchwood, His Dark Materials, Doctor Who, Snatch i The Bill.

Njegov suprug i kolega glumac, Ben Danijels, objavio je na Instagramu da je Gelder preminuo pet meseci nakon što mu je dijagnostikovan rak žučnog kanala, prenosi N1.

„Sa ogromnom tuge i slomljenim srcem želim da objavim da je preminuo moj dragi suprug i životni partner Ijan Gelder.

Ijanu je dijagnostikovan rak žučnog kanala u decembru, a juče je preminuo u 13:07. Prestao sam da radim kako bih bio njegov negovatelj, ali nismo znali da će sve biti tako brzo,“ napisao je Danijels u utorak. „On je bio moja apsolutna stena i bili smo partneri više od 30 godina. Ako nismo bili zajedno, svakodnevno smo razgovarali.

Bio je najljubaznije, najvelikodušnije ljudski biće. Bio je divan glumac i svi koji su radili sa njim bili su dirnuti njegovim srcem i svetlom.

Iskreno ne znam šta ću bez njega. Nosio se sa svojom strašnom bolešću sa takvom hrabrošću i bez trunke samosažaljenja. Nikad. Bio je izuzetan i toliko će nedostajati.“

Podelivši fotografiju sebe sa Gelderom, Daniels je dodao: „Ova slika je nastala za vreme Božića nakon što sam ga izveo iz bolnice i iako je prošao kroz najgore tri nedelje tamo, i dalje možete videti njegovu radost i ljubav.

„Počivaj u miru, moj slatki Chianni Xxxx.“

Gelder se pojavio u „Igri prestola“ kao Kevan Lanister, mlađi brat lorda Tivina (Čarls Dens), u prvoj sezoni i reprizirao je ulogu u kasnijim sezonama HBO serije.

Takođe je poznat po ulozi gospodina Dekera u „Torchwood: Deca Zemlje“. Godine 2019. gostovao je kao bibliotekar naučnik Čarls, a 2020. se pojavio kao Zellin u „Doktor Who“.

Među njegovim ostalim ulogama su i uloge u TV serijama „London’s Burning“ i u „Poarou“, glumio jei na Vest Endu u Londonu i u Šekspirovom Globu.

Originalni tekst