Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) postigla je danas dogovor sa desničarskim Domovinskim pokretom o formiranju nove parlamentarne većine i buduće vlade koju će ponovo voditi predsednik HDZ Andrej Plenković, objavljeno je danas u Zagrebu.

„Predlog postignutog dogovora, uz raspodelu resora buduće Vlade, izneće se na stranačkim telima tokom današnjeg dana i potom ćemo o svim detaljima obavestiti javnost“, saopštio je portparol vlade Marko Milić iz HDZ, posle sastanka pregovaračkih timova dve stranke.

On je naveo da će se po potvrdi na stranačkim telima, pristupiti prikupljanju potpisa da bi mandat za sastavljanje buduće vlade HDZ, Domovinskog pokreta i partnera dobio predsednik HDZ Andrej Plenković.

Kako je ranije saopšteno, Plenkovića će podržati i deo poslanika nacionalnih manjina, da bi mogao da obezbedi neophodnih 76 glasova podrške u parlamentu.

Još se ne zna koji će to poslanici manjina biti, ali je ranije objavljeno da među njima neće biti tri poslanika srpske nacionalne manjine iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), koja je dosad bila deo Plenkovićeve vlade i imala mesto potpredsednika.

Domovinski pokret je podršku HDZ uslovio time da SDSS ne bude deo parlamentrane većine niti buduće vlade.

Predsednik SDSS i poslanik te stranke Milorad Pupovac izjavio je danas za N1 televiziju da osam poslanika manjina nastupa zajedno i podržava Plenkovića kao mandatara, kao i da će njihov klub odlučiti koji će poslanici dati Plenkoviću potreban broj potpisa, da bi bio mandatar.

„Naš stav je da podržavamo Andreja Plenkovića kao mandatara, ali među nama ima razlika oko toga kome možemo dati podršku kad je posredi sastav Vlade“, rekao je Pupovac.

On je dodao da je SDSS sam odlučio da njihovi poslanici neće dati potpise podrške i da neće biti „unutra“, ali da će, kako je rekao, čuvati zemlju od radikalizacije.

Pupovac je kazao da je Domovinski pokret dobio izbore na antisrpskoj kampanji i da se ta stranka formirala na antićirilićnoj kampanji.

Upitan zašto je Plenković pristao na sastavljanje vlade bez SDSS, Pupovac je odgovorio da nije siguran da je imao drugog izbora.

On je izrazio uverenje da će se Plenković i ljudi koje on odabere za članove vlade znati nositi s izazovima i da će ta vlada biti stabilna.

Na parlamentarnim izborima, 17. aprila, nijedna stranka nije osvojila dovoljno mandata da samostalno formira parlamentarnu većinu i vladu.

Relativni pobednik je izbora je Hrvatska demokratska zajednica sa 61 mandatom, od kojih tri iz dijaspore. Drugoplasirana je koalicija levog centra okupljena oko Socijaldemokratske partije s 42 mandata, a trećeplasirani desničarski Domovinski pokret sa partnerima ima 14 mandata, sa tim da je jedan poslanik rekao da neće podržati HDZ.

Slede desničarski Most sa 11 mandata i zeleno-leva stranka Možemo sa 10 mandata.

Po dva mandata imaju regionalne stranke, Istarski demokratski sabor i Nezavisna platforma Sever, a jedan mandat stranka Fokus.

U Saboru ukupno ima 151 poslaničko mesto, osam je rezervisano za poslanike nacionalnih manjina, od kojih su tri srpska.

Post Views: 25

Originalni tekst