SUKOB Izraela i Hamasa – 98. dan. Nastavlja se postupak pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu protiv Izraela za navodno počinjeni genocid tokom rata u Pojasu Gaze. Izraelski premijer Benjamin Netanjahu poručio je da su licemerje i laži predstavljeni najvišem sudu UN. SAD i Britanija napale položaje Huta u Jemenu.

РАТ У ИЗРАЕЛУ: Израел пред МСП - Израелске војне акције у Гази су самоодбрана од Хамаса

Tanjug


OHCHR: Izrael više puta prekršio međunarodno pravo tokom ofanzive u Pojasu Gaze

Kancelarija visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava (OHCHR) saopštila je danas da je Izrael više puta prekršio međunarodno humanitarno pravo od kada je pokrenuo ofanzivu u Pojasu Gaze kao odgovor na napade Hamasa na jug Izraela 7. oktobra.

Portparol OHCHR Elizabet Trosel rekla je da je Izrael više puta prekršio osnovne principe međunarodnog humanitarnog prava i da je ta kancelarija već ukazivala na to da izraelske snage prilikom napada na Pojas Gaze ne vode računa o razlikovanju ciljeva, proporcionalnosti i merama za zaštitu civila, prenosi Rojters.

Visoki komesar je naglasio da kršenje tih obaveza predstavlja rizik za pozivanje na odgovornost za ratne i druge zločine, navela je Trosel.

Izrael pred MSP: Izraelske vojne akcije u Gazi su samoodbrana od Hamasa

Izraelske vojne akcije u Pojasu Gaze predstavljaju samoodbranu od Hamasa i drugih terorističkih organizacija, izjavio je danas pravni savetnik izraelskog Ministarstva spoljnih poslova Tal Beker na otvaranju drugog dana saslušanja pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu, povodom tužbe Južne Afrike protiv Izraela zbog navodnog genocida u Pojasu Gaze.

Beker je rekao da je Južna Afrika u četvrtak tokom prvog dana saslušanja pred MSP iznela, kako je naveo, priču koja iskrivljuje činjenice, optužujući Izrael za genocid u Pojasu Gaze.

„Ukoliko je bilo dela genocida, ona su počinjena protiv Izraela“, naveo je Beker, a prenosi Rojters.

Beker je pozvao MSP da odbije zahteve Južne Afrike za hitan završetak izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze.

Zahtevi Južne Afrike za momentalno zaustavljanje izraelske vojne kampanje u Pojasu Gaze učinili bi da Izrael ostane bez odbrane i zbog toga podnošenjem te predstavke Pretorija nastoji da osujeti „inherentno pravo Izraela da se odbrani“, istakao je Beker.

IDF: U Kan Junisu ubijen jedan od vodećih komandanata Hamasa

Odbrambene snage Izraela (IDF) saopštile su da su njihovi pripadnici tokom operacija u Kan Junisu ubili desetine operativaca Hamasa među kojima i komandanta elitne jedinice Nukba, za kojeg tvrde da je učestvovao u prvom napadu 7. oktobra 2023. godine, preneo je Tajms of Izrael.

Izrael iznosi odbranu pred MSP

Izrael će danas odgovoriti na optužbe koje je Južna Afrika iznela pred Međunarodnim sudom pravde (MSP) u Hagu da izraelska vojna operacija u Pojasu Gaze predstavlja navodni genocid.

Južna Afrika, koja je u decembru podnela tužbu MSP, zatražila je u četvrtak od sudija da nalože Izraelu da odmah zaustavi ofanzivu u Pojasu Gaze.

Južna Afrika je na otvaranju ročišta pred MSP, a povodom tužbe te zemlje protiv Izraela za navodni genocid u Pojasu Gaze, navela da Izrael podvrgava palestinski narod aparthejdu i genocidu.

Južna Afrika tvrdi da je Izrael prekršio član dva Konvencije Ujedinjenih nacija o genocidu iz 1948. godine, čineći akte koji potpadaju pod definiciju genocida, preneo je Rojters.

Akcije Izraela pokazuju obrazac sistematičnog ponašanja iz kojeg se može zaključiti da je u pitanju genocid, rekao je advokat Visokog suda Južne Afrike Adila Hasim.

Izrael je ceo slučaj nazvao „apsurdnim“ i optužio Južnu Afriku da igra ulogu „đavoljeg advokata“ za Hamas.

BONUS VIDEO: VAZDUŠNI NAPAD NA STAMBENI KOMPLEKS: Izraelci bombardovali stambene zgrade u Kan Junisu

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst