Istina ima ključnu ulogu u očuvanju demokratije i društvenog integriteta, a regionalna kampanja „Istina je bitna“ („Truth matters“) od vitalnog je značaja za informisanje građana Jugoistočne Evrope i Turske o opasnostima koje donose dezinformacije i govor mržnje, kako online, tako i offline.

Regionalna kampanja, koju realizuje Savet za štampu Srbije, zajedno sa šest regionalnih sveta za štampu, biće promovisana danas 3. maja povodom– Svetskog dana slobode medija, a dio je projekta „Izgradnja poverenja u medije u Jugoistočnoj Evropi: Podrška novinarstvu kao javnom dobru“, koji obuhvata zemlje Zapadnog Balkana i Turske, a koji je podržan od strane EU i UNESCO-a. Projekat ima za cilj podršku slobodi izražavanja u regionu.

U okviru kampanje izrađena su dva videa koja imaju za cilj da informišu građane o tome kako mogu delovati ako su oni ili neko koga poznaju žrtve govora mržnje ili dezinformacija. Takođe, u okviru videa promovisana je važnost profesionalnog i etičkog novinarstva za svako demokratsko društvo, posebno za zajednice koje se suočavaju sa širokom zloupotrebom medija. U tom kontekstu je posebno je naglašena uloga medijske samoregulacije i rad saveta za štampu u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje.

Podaci koji ukazuju na to da lažne viesti stižu do građana šest puta brže od istinitih, a da njih 73 odsto više veruje glasinama nego zvaničnim informacijama su alarmantni i zahtevaju hitne akcije.

Zbog toga u našoj kampanji posebno naglašavamo „borce za istinu“ – novinare koji dosljedno slede principe etičkog kodeksa, težeći integritetu, profesionalizmu i odgovornosti u novinarstvu.

Pozivamo građane da budu aktivni u borbi protiv dezinformacija i govora mržnje i da se obrate Savetu za štampu Srbije ukoliko smatraju i prepoznaju da su oni ili neko drugi žrtve neetičkog izveštavanja u medijima putem mail adresa [email protected] i [email protected]

Post Views: 9

Originalni tekst