Premijer Hrvatske Andrej Plenković proglasio je pobedu Hrvatske demokratske zajednice na parlamentarnim izborima i najavio da u četvrtak kreće u formiranje nove parlamentarne većine, kako bi formirali vladu.

“HDZ je treći put zaredom uverljivo pobedio na parlamentarnim izborima“, rekao je Plenković u izbornom štabu HDZ u Zagrebu posle parlamentarnih izbora održanih u sredu na kojima je pobedila HDZ ali s nedovoljno glasova za samostalnu vlast.

Naglasio je da će voditi računa o ključnim interesima zemlje, kao što je stabilnost i ocenio da je važno da što pre budu formirane nova parlamentrana većina i vlada, prenosi N1.

Plenković je ocenio da opoziciona Socijaldemokratska partija ne zaslužuje da formira vladu, već da to treba da učini HDZ kao pobednik izbora.

„Treći put smo tražili poverenje naroda u zahtevnim okolnostima. Vodili smo kampanju u okolnostima flagrantnog kršenja Ustava, a oni i dalje govore o nekakvoj vladi nacionalnog spasa“, rekao je Milanović, misleći na Socijaldemokratsku partiju.

„Umesto da čestitaju, oni nastavljaju s govorom mržnje. Kreirali su atmosferu koja nije primerena. Katastrofalno su proveli vreme u opoziciji i ne zaslužuju da vode vladu. Mi smo dobili poverenje s našim partnerima“, kazao je Plenković.

On je istakao da je sada neophodno da se hitno konstituiše Sabor, kako bi mogla da se formira vlada, jer u geopolitičkim okolnostima u kojima se nalaze Evropa i svet samo na taj način može da se garantuje sigurnost hrvatskim građanima.

Državna izborna komisija sapštila je, na osnovu 94,4 odsto obrađenih biračkih mesta, da je HDZ osvojio 60 mandata, 57 iz Hrvatske i sva tri iz dijaspore, koalicija oko SDP ima 42 madata, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, Istarski demokratski sabor tri, NP Sever dva i Fokus jedan mandat.

Preostalih osam mandata pripada manjima, od čega srpskim strankama tri.

Za formiranje vlade potrebna je podrška najmanje 76 od ukupno 151 poslanika u Saboru.

Na izbore je izašlo više od 60 odsto birača.

U štabu  HDZ-a prokomentarisali su rezultate izbora za N1 Zagreb:

Post Views: 30

Originalni tekst