Juče je nakon duže i teške bolesti preminuo čuveni pisac Pol Oster.

Oster je svetskoj književnosti i popularnoj kulturi bio više od književnog genija.

Rođen u Njuarku 3. februara 1947. godine, Osterov život je bio ispunjen avanturom, introspekcijom i beskrajnom kreativnošću.

Rani život i formiranje stvaralačkog duha

Odrastajući u Južnom Orindžu, Nju Džerziju, mladi Oster je pronašao utočište u knjigama i bejzbolu. Njegova rana strast prema književnosti podstaknuta je poklonom bake – šest tomova Roberta Luisa Stivensona. Ovaj poklon pokrenuo je Ostera na put stvaralaštva, inspirišući ga da piše priče sa zanosnim uvodima.

Put ga je dalje vodio do Kolumbija Univerziteta, gde je bio svedočio studentskim nemirima 1968. godine. Tamo je upoznao svoju prvu suprugu, spisateljicu Lidiju Dejvis. Nakon diplomiranja i sticanja master diplome iz komparativne književnosti, Oster se upustio u avanturu, radeći na naftnom tankeru pre nego što se preselio u Pariz.

Kako piše Njujork Tajms, U Francuskoj je Oster počeo svoju književnu karijeru, prevodeći francusku književnost dok je istovremeno počeo da objavljuje svoje radove u književnim časopisima. Čak 17 izdavača odbilo je da objavi njegov prvi roman, „Grad stakla“,  pre nego što je konačno objavljen 1985. godine. Grad stakla je bio početak njegovog trijumfalnog ulaska na svetsku književnu scenu.

Umetnički Opus: Trilogija Njujorka 

Osterovumetnički opus je prošao kroz niz faza, ali njegovo najpoznatije delo ostaje „Trilogija Njujorka“. „Grad stakla“, „Prašina“, i „Zakon bratstva“ su tri romana koja su sežu duboko u misteriju i identitet, pokazujući raskošnu složenost ljudskog uma i njegove veze sa svetom oko nas.

Njegova karijera je obuhvatila ne samo romane, već i memoare, eseje, drame i filmske scenarije. Oster je prešao u filmsku industriju sa zapaženim uspehom, kreirajući priče koje su se odvijale u vrtlogu njegovog tipičnog misterioznog stila.

Pol Oster: Čovek i legenda

Dok je njegovo književno umeće bilo neopsorno, Oster je takođe bio poznat i po svojoj jednostavnosti i skromnosti. Iako je njegova slava dosegla globalne razmere, Oster je ostao veran svojim korenima i umetnosti.

Njegov privatni život bio je ispunjen i izazovima i radostima. Gubitak sina 2022. godine bio je duboko potresan trenutak, koji je pisac tretirao sa tišinom i dostojanstvom koje su obeležavale njegov život i rad.

Oster je bio čovek koji je živeo svoju umetnost, inspirišući sve oko sebe svojom strašću, istrajnošću i dubokom vezom sa svetom oko sebe.

Njegova ljubav prema književnosti nije bila samo izražena kroz  reči, već i kroz delovanje kao mentora i podrške novim generacijama pisaca. Oster je bio figura koja je podsticala kreativnost i hrabrost u drugima, inspirišući ih da sanjaju veće i da istraže dublje u sebi.

Kroz uspone i padove,  ostao veran svojim principima i svojoj umetnosti. Njegova upornost i posvećenost su bile primer svima koji su imali čast da ga upoznaju ili da se dive njegovom radu.

Post Views: 16

Originalni tekst