Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković je glasanje za smenu gradonačalnika na severu Kosova nazvao farsom kosovskih vlasti, te ocenio da bi učestvovanje Srba u tome bilo negacija zdravog razuma.

On je u saopštenju  glasanje u opštinama Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok nazvao i „teatrom apsurda“, koji, kako je dodao, režira (premijer Kosova) Aljbin Kurti.

„I sasvim je razumljivo što je predsednica Kosova Vjosa Osmani u panici i što ponovo baca drvlje i kamenje na Beograd i predsednika Srbije Aleksandra Vučića“, kazao je.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je ranije da glasanje za smenu gradonačelnika opština na severu Kosova nije uspelo zbog pritisaka iz Beograda, koje je, kako je navela, izvršila Srpska lista i nelegalne kriminalne strukture.

Ona je na Fejsbuku napisala da se Srbija još jednom nezakonito mešala u izborni proces druge zemlje, te da je, kako je dodala, Vučić još jednom prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima.

Petković smatra da bi učestvovanje Srba u farsi bilo negacija zdravog razuma, jer im je, kako tvrdi, Priština odavno uskratila svaku mogućnost da se demokratskim metodama izbore za svoj položaj i opstanak na Kosovu.

„Pozivam još jednom ‘velikoalbanske ideologe’ u Prištini da napuste agresivni i rigidni politički kurs i da kroz dijalog, a to znači, pre svega, implementaciju obaveza koje se tiču Zajednice srpskih opština, daju šansu miru i stabilizaciji regiona“, naveo je Petković.

Originalni tekst