ZAPADNE zemlje brzo gube uticaj u korist „alternativnih centara globalnog uticaja“ — Kine i Rusije — koji se oslanjaju na globalni jug.

КИНА И РУСИЈА СВЕ МОЋНИЈЕ: Запад убрзано губи утицај

Foto: Profimedia

Istovremeno, kako primećuje Skaj njuz Australija, Zapad tek treba da nađe dostojan odgovor na aktivnosti Kine i Rusije na uspostavljanju sopstvenog svetskog poretka, što ugrožava „liberalne vrednosti i dominaciju američkog dolara“.

Kako podseća izdanje, početkom maja Vladimir Putin je po peti put preuzeo dužnost predsednika Rusije. U naredna dva dana nakon inauguracije, primio je u Moskvi šefove Laosa, Gvineje Bisao i Kube. Njihovo prisustvo trebalo je da pokaže da Moskva ima prijatelje na globalnom jugu. S druge strane, poseta kineskog lidera Si Đinpinga evropskim zemalja, uključujući Srbiju i Mađarsku, početkom meseca, smatra izdanje, predstavlja pokušaj Pekinga da izvuče korist od nejedinstva unutar Evrope.

Istovremeno, „kulminacija geopolitičke šahovske partije između Moskve i Pekinga“ bila je Putinova zvanična poseta Kini, navodi se u tekstu.

Preporučujemo

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

Da li znate po kom srpskom velikanu je nazvana ulica koja povezuje Savski trg i Kulu Beograd?

BEZ poštovanja istorije i čuvanja sećanja na velikane koji su nas svojim besmrtnim delima u prošlosti zadužili nema ni svetle budućnosti. Vođen ovim univerzalnim životnim geslom, Belgrade Waterfront nije propustio da, podižući najmodernije naselje u Srbiji, čitavu desnu obalu Save premreži novim saobraćajnicama koje predstavljaju svojevrstan omaž slavnim istorijskim ličnostima.

23. 05. 2024. u 16:00 >> 12:26

Originalni tekst