Predstavnici koalicije Srbija protiv nasilja (SPN) predali u 12 sati u Skupštini Srbije svoje predloge u vezi sa izbornim procesima.

Ovi predlozi se baziraju na svemu što govore pre izbora koji su održani 17. decembra 2023. godine, a tiču se – sređivanja biračkog spiska, da se spreči kupovina glasova, funkcionerska kampanja, kao i da se omogući medijski prostor svima podjednako, javlja N1.

Podsetimo, predsednica parlamenta Ana Brnabić izjavila je u četvrtak, posle trećeg sastanka vlasti i dela opozicije o preporukama ODIHR-a u vezi sa izbornim uslovima, da „opozicija ima rok do danas u 12 sati da dostave predloge.

„Do sutra (petak) u 12h da mi dostave predlog kako dalje da radimo na primeni i preporukama ODIHR-a da se ne bismo više igrali mačke i miša. Usvojiću svaki njihov predlog, kako raditi dalje“, kazala je Brnabić u obraćanju medijima.

Malo pre toga, deo opozicije koji je prisustvovao trećem kolegijumu u Skupštini Srbije napustio je salu.

Potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je na konferenciji za novinare posle kolegijuma da su napustili „takozvani sastanak“. „Nešto što je trebalo da liči na nastavak dijaloga“, rekla je.

Prema njenim rečima, kolegijum je bio „samo predstava za goste“, aludirajući na ambasadora SAD Kristofera Hila, šefa Delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea i šefa Misije OEBS Jana Bratua.

Brnabić je u četvrtak zatražila i da opozicija do danas u 12 sati pošalje predlog svojih predstavnika za komisiju koja će se baviti uvidom i revizijom biračkog spiska. To se, dodala je, odnosi i na civilni sektor.

Post Views: 44

Originalni tekst