U ponedeljak, 22. aprila sa početkom u 19h, u Kulturnom centru Grad, u okviru književnoumetničke platforme Booking, biće predstavljen novi roman Marka Tomaša „Knjiga za Maju“, objavljen u izdanju Izdavačke kuće Booka. Pored autora, o knjizi će govoriti Ivan Bevc, urednik IK Booka i Marko Šelić Marčelo, muzičar i pisac.

U svom novom romanu Marko Tomaš piše o detinjstvu, o Mostaru, o porodici, o vlastitoj izgubljenosti, o pisanju, o nametnutim očekivanjima, o osećaju krivice i strahu od neuspeha, a najviše o Njoj, koja unosi boje u njegov život. Ogoljava nam sebe, svoje zablude, loše izbore i navike, ali i – u ovdašnjoj književnosti retko razoružavajuće i upečatljivo – sve one sitnice kojima se ljubav očituje.

“Knjiga za Maju je Tomaševa prozna knjiga nemira, raspadanja i pokušaja objedinjavanja bića, što znači i svijeta, koji autoru uporno izmiče, ali oduvijek, od dana nomadskih koji nisu stvorili uporište, do onih kada vrline i poroci mijenjaju hijerarhiju pa se moralni kompas suludo vrti. Sve se to očituje i u autorovoj poetici, koja kroz jezik i emociju pokušava prenijeti stanja i nedoumice, u poetici koja prati i oponaša rastrzanost bića i pokušaje njegove defragmentacije. No, još nije vrijeme za rezignaciju, postoji volja za životom i mirom, možda se ipak može pobjeći od gejzira psihe ili se na njima ogrijati, možda put u Lisabon na kojem Ona tako inzistira daje nadu, pa bila ona i bez optimizma. Samo se treba pokrenuti, još jednom uroniti”, kaže o romanu Kruno Lokotar, kritičar, publicista, esejista i putopisac.

“U istoimenom kapitalnom delu, Mani Larsene opisuje šta je BLAST: kada se nađe u eksploziji, telo će, zbog razlike u pritiscima, pre no što ga dokače vrelina i krhotine, osetiti nešto najbliže istinskoj slobodi. „Na delić sekunde lebdite, uništeni iznutra.“ Književnost Marka Tomaša saopštava se svetu s baš takvog mesta, ovim romanom još više no ranije. Ali ako smo posle svih eksplozija i dalje tu, mora biti da nas nešto snažno drži na okupu. Pred vama je topla i izuzetno poštena knjiga o tome, ma kako se autor zaklinjao da neprestano laže (jer ako je tako, onda laže da laže)”, reči su Marka Šelića Marčela, muzičara i pisca, koji će na promocji govoriti o knjizi.

“Da se bavi fotografijom, Marko Tomaš bio bi jedan od fotografa kao što je Henri-Cartier Bresson, u čije naoko nehajno uhvaćene kadrove stane i sve ono kameri nevidljivo. Ipak je pisac, a Knjiga za Maju niz je takvih slika koje donose i posve intimnu priču, ali i priču čitave jedne generacije, rastrgane nasljeđem prošlosti i nametnutim očekivanjima društva. Priča je to o mnogim izmještanjima i jednom povratku – povrh svega o ljubavi, onoj sudbinskoj, ispisanoj bez imalo patetike, smještenoj tek u svjetlucave pjege jednoga lica. Svojim drugim romanom i možda najosobnijim djelom dosad, Tomaš je još jednom potvrdio da je reč o iznimnom proznom autoru s već prepoznatljivim pjesničkim senzibilitetom za jezik”, kaže Ena Katarina Haler, književnica, arhitektica i novinarka.

Marko Tomaš (Ljubljana, 1978) objavio je četrnaest knjiga pesama, dva romana, dve knjige eseja, jedan dramski tekst te autorizovanu biografiju Ivice Osima. Piše za nekolicinu regionalnih portala, dnevnih i nedeljnih novina. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb – Mostar.

Knjiga će biti dostupna po promotivnoj ceni, a cena ulaznice za događaj je 200 rsd.

Post Views: 24

Originalni tekst