Najbolji teniser sveta Novak Đoković igra meč trećeg kola Australijan opena protiv Argentinca Tomasa Martina Ečeverija. Duel možete uživo da pratite na portalu „Novosti“.

ЂОКОВИЋ - ЕЧЕВЕРИ: Велики спектакл у Мелбурну

FOTO: Tanjug/AP

ĐOKOVIĆ – EČEVERI (9.00)

8.25 – PROČITAJTE JOŠ: ŠTA TO SRBIN KRIJE? Novak Đoković ponovo povukao neobičan potez pred treće kolo Australijan open

8.23 – PROČITAJTE JOŠ: „NE ODLUČUJEM JA O TOME“: Đoković otkrio nešto što je malo ko znao

UOČI MEČA

Branilac titule i prvi reket sveta Novak Đoković uspešno je započeo pohod ka 11. trofej u Melburnu, mada se u prva dva kola suočio sa ozbiljnim otporom silno motivisanih protivnika usled kojeg je na terenu morao da ostane duže nego što je to možda želeo.

Đoković je prvi grend slem u sezoni otvorio pobedom nad talentovanim kvalifikantom iz Hrvatske Dinom Prižmićem (6:2, 6:7, 6:3, 6:4). I u drugom kolu je izgubio drugi set i spasavao četiri set-lopte u trećem, ali je savladao domaćeg tenisera Alekseja Popirina (6:3, 4:6, 7:6, 6:3).

Đokovićev protivnik u trećoj rundi Otvorenog prvenstva Australije biće argentinski teniser Tomas Martin Ečeveri (24), trenutno 32. na ATP listi.

Argentinac je u prva dva kola veoma sigurno, bez izgubljenog seta i bez potrebe da igra taj-brejk, pobedio dva veterana – Britanca Endija Marija (6:4, 6:2, 6:2) i Gaela Monfisa iz Francuske (6:4, 6:4, 6:4).

Bolji iz duela Đokovića i Ečeverija u četvrtom kolu Australijan opena igraće protiv pobednika meča u kojem se sastaju mladi Amerikanac Ben Šelton i Francuz Adrijan Manarino.

Ečeveri je već napravio svoj najbolji rezultat u Melburnu

Tomas Martin Ečeveri tek treći put igra u glavnom žrebu Australijan opena, a plasmanom u treće kolo već je ostvario svoj najbolji rezultat, mada u Melburn nije došao u idealnoj formi.

Na dva turnira u 2024. eliminisan je već u prvom kolu – od Tomaša Mahača u Brizbejnu (1:2) i Aleksandra Ševčenka u Adelejdu (0:2).

Argentinac još uvek nema osvojen ATP turnir u karijeri, najbolji plasman mu je 30. pozicija, a najzapaženiji rezultat četvrtfinale Rolan Garosa prošle godine, kada je u Parizu pobedio Drejpera, De Minora, Ćorića i Nišioku, pre nego što ga je iz borbe za polufinale izbacio Aleksandar Zverev.

Srpski i argentinski teniser odigrali su do sada dva međusobna duela, oba 2023. godine. Ečeveri nije uzeo ni set – izgubio je od Đokovića u drugom kolu mastersa u Rimu (7:6, 6:2) i drugom kolu mastersa u Parizu (6:3, 6:2), nakon što je u prvom pobedio Miomira Kecmanovića.

Argentinac je u više navrata isticao Novakove zasluge za njegovo bavljenje tenisom. Otvoreno je priznao da mu je Đoković idol, a još od početaka profesionalne karijere ima zanimljiv hobi – svoj razvoj i napredak na ATP listi prati kroz poređenje sa najboljim igračem svih vremena.

„Nole je oduvek bio moj idol. Kada sam ga video, samo sam otrčao do njega i zamolio ga da napravimo selfi. Naravno da nije bilo nikakvih problema. Zatim smo malo razgovarali i poželeli sreću jedan drugom“, rekao je Ečeveri u Parizu 2022. godine.

Đoković u Melburnu neporažen od 2018.

Australijan open je za Novaka Đokovića prva prilika u novoj godini da osvoji jubilarni 25. grend slem u karijeri i uveća prednost u odnosu na Nadalova 22.

Sa deset osvojenih trofeja u Melburnu, Đoković je ubedljivo prvi na večnoj listi šampiona Australijan opena. Sa po četiri pehara manje ostali su Roj Emerson i Rodžer Federer.

Srpski teniser u Melburnu nije izgubio meč od 2018. godine, kada ga je u četvrtom kolu porazio južnokorejski igrač Hjeong Čung. Nanizao je 30 pobeda i već sada ima najdužu seriju trijumfa.

Kada god je ušao među četiri najbolja u Melburnu, Đoković je osvojio turnir jer nikada nije izgubio u polufinalu i finalu – dobio ih je deset od deset.

Trka za prvo mesto sa Alkarazom

Najbolji teniser sveta bi novom titulom u Melburnu sačuvao prvo mesto na ATP listi i obezbedio da, bar još neko vreme, svaki ponedeljak bude dan novog rekorda po broju nedelja na vrhu.

Đoković trenutno ima prednost od 2.200 poena u odnosu na drugoplasiranog Karlosa Alkaraza. Međutim, Srbin brani u Melburnu 2.000 bodova jer je aktuelni šampion, a Španac prošle godine nije igrao, pa toliko može da osvoji.

Čak i da ne podigne pehar u Australiji, Đoković će u svakom slučaju ostati broj jedan ako Španac ne dogura do četvrtfinala. Takođe, ako Alkaraz ispadne u polufinalu, a Đoković stigne do finala, ostaće prvi kako god se meč za trofej završio.

Ako srpski teniser uradi isto što i rival (obojica ispadnu u četvrtfinalu ili polufinalu), ni tada se neće pomeriti sa prvog mesta na ATP listi.

BONUS VIDEO: MEKINRO ZA NOVOSTI: Smešno je što Novaku nije bilo dozvoljeno da igra u Americi

BONUS SADRŽAJ

Knjiga o našem asu koja je izazvala veliku pažnju nosi naziv „Novak, pariske priče„. Prođite uz Novaka sve njegove emotivne trenutke u upoznajte ga u jednom potpuno drugom svetlu. Na 320 stranica, ilustrovanih do sada neviđenim fotografijama, predstavljen je život slavnog tenisera.

Kliknite OVDE i poručite još danas ovo remek-delo koje će vas odvesti na najslavnije teniske terene.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Originalni tekst