Demonstranti u Slovačkoj formirali su danas ljudski lanac oko javne radio-televizije iz protesta zbog planova vlade za preuzimanje tog medija.

Plan o preuzimanju pripremila je ministarka kulture Martina Šimkovičova, koja predstavlja ultranacionilističku stranku članicu vladajuće koalicije. Ona je radila za internet televiziju poznatu po širenju dezinformacija.

Plan je osudila odlazeća predsednica Zuzana Čaputova kao i opozicione stranke, lokalni novinari, međunarodne medijske organizacije, Evropska komisija i drugi koji upozoravaju da bi time vlada preuzela punu kontrolu nad javnom radio-televizijom. Slovački novinari su nazvali plan napadom na slobodne medije.

Današnji protesti najnoviji su protiv politike populističkog premijera Roberta Fica, poznatog po tiradama protiv novinara. Njegovi kritičari brinu da će Slovačka pod njim odustati od prozapadnog kursa i slediti pravac kojim ide Mađarska pod premijerom Viktorom Orbanom.

Šimkovičova je rekla da je potrebno preuzeti javne medije zato što smatra da je sadašnja radio-televizija pristrasna, da pruža prostor samo mejnstrim pogledima dok druge cenzuriše, što televizija negira.

Prema njenom planu sadašnju radio televiziju RTVS zamenila bi nova organizacija. Sedmočlani savet sa članovima koje imenuje vlada i parlament izabrao bi direktora te radio televizije i imao bi prava da ga smeni bez davanja objašnjenja.

Sadašnjeg direktora je izabrao parlament i njegov mandat se završava 2027. Stotine demonstranata razvili su plakat na kome piše „Dalje ruke od RTVS“ i pevali lokalnim novinarima „uz vas smo“.

Hiljade ljudi su se okupili u sličnom protestu ranije ovog meseca.

Fico se vratio na vlast četvrti put prošle godine kada je njegova levičarska partija Smer pobedila na parlamentarnim izborima na proruskoj i antiamerilkoj platformi.

Post Views: 36

Originalni tekst