Milioni Indijaca glasali su u petak, uz umerenu izlaznost, u drugom krugu višefaznih opštih izbora. Glasanje je počelo u sedam sati ujutro, a ljudi su stojali u dugačkim redovima, po vrućini, i letnjem vremenu s temperaturom do 42 stepena Celzijusa, čekajući da glasaju.

Izborna vlast je u saopštenju navela da je oko 60,96 odsto od 160 miliona birača s pravom glasa glasalo u drugom krugu.

Većina anketa predviđa pobedu Modija i njegove hinduističke nacionalističke partije „Bharatiia Džanata“ (BJP), koja se suprostavlja širokom opozicionom savezu predvođenom „Indijskim nacionalnim kongresom“ i moćnim regionalnim strankama.

Lider Kongresne stranke Rahul Gandi se po drugi put kandiduje pošto je poražen na izborima 2019. od Smriti Iranija, lidera BJP, u severnom indijskom gradu Ametiju – tradicionalnom uporištu porodice Nehru-Gandi.

Drugi istaknuti kandidati u drugoj fazi glasanja su Šaši Tarur iz Kongresne partije, popularna zvezda BJP Bolivuda Hema Malini i glumac Arun Govil koji je igrao ulogu hinduističkog poštovanog Lorda Rama u televizijskoj adaptaciji drevnog epa Ramajana 1987. godine.

Premijer Modi pozvao je ljude da u rekordnom broju glasaju „za jačanje demokratije“.

Skoro 970 miliona glasača – više od 10 odsto stanovnika sveta, bira 543 člana donjeg doma parlamenta na pet godina. Izbori će trajati do 1. juna, a glasovi iz ukupno 28 država u Indiji, prebrojaće se do 4. juna.

Izlaznost u prvoj fazi glasanja 19. aprila procenjena je na oko 62 odsto. Na izborima u Indiji 2019. zabeležena je najveća izlaznost u istoriji – 67,11 odsto. Očekuje se da će izlaznost ove godine biti još veća.

„Za Modijevu stranku se očekuje da osvoji 400 od 543 mesta, ali izostaje skok popularnosti“ – rekao je Pratap Bhanu Mehta, indijski politikolog za „Indijan Ekspres“.

Kritičari premijera, priznatog hinduističkog nacionaliste, kažu da je indijska tradicija različitosti i sekularizma na udaru otkako je BPJ osvojila vlast pre deset godina. Optužuju tu stranku da neguje versku netoleranciju, a ponekad čak i nasilje. Stranka negira optužbe i kaže da njena politika koristi svim Indijcima.

Modi je izazvao ogromnu kontroverzu tokom vikenda kada je rekao da će Kongresna stranka, ako bude ponovo na vlasti, raspodeliti bogatstvo „infiltratorima“ i „onima koji imaju više dece“, očigledno misleći na muslimansku zajednicu.

Hindusi čine 80 odsto od 1,4 milijarde stanovnika Indije, muslimana je 14, a hrišćana i sika po 2 odsto.

Originalni tekst