Povodom 200. godišnjice kompanije Wiener Städtische Versicherungsverein, sinoć je otvorena izložba pod nazivom „Unknovn Familiars” (Nepoznati poznanici) u prestižnom Leopold muzeju u Beču na kojoj su predstavljeni delovi iz umetničkih kolekcija kompanija Vienna Insurance Group (VIG) i Wiener Städtische Versicherungsverein. Sa pedeset osiguravajućih društava u trideset zemalja, ova vodeća osiguravajuća grupa u Centralnoj i Istočnoj Evropi, ima ukupno šest korporativnih umetničkih kolekcija koje su prvi put zajedno predstavljene na ovoj izložbi sa svojim različitim fokusnim tačkama i istorijatom razvoja. U tom pogledu, one su nepoznati poznanici – srodni, ali koji se nikada ranije nisu sreli.

Izložba predstavlja kolekcije kompanija Wiener Städtische Versicherungsverein, Wiener Städtische Versicherung, Donau Versicherung, češke Kooperative, srpskog Wiener Städtische osiguranja, kao i letonskog BTA Baltic.

Na otvaranju izložbe prisutne su pozdravili direktor Leopold muzeja Hans Peter Viplinger (Wipplinger), predsednik Izvršnog odbora Wiener Städtische Wechselseitige Robert Lashofer (Lasshofer), kustosi izložbe Filip Batka (Philippe) i Vanesa Joan Miler (Vanessa Muller). Izložbi je prisustvovala članica izvršnog odbora „Wiener Städtische osiguranja” Svetlana Smiljanić.

Postavka zauzima ceo sprat oko Donjeg atrijuma, obuhvata preko 200 dela različitih žanrova iz različitih perioda. Mlada savremena umetnost susreće se sa modernizmom međuratnog perioda; avangarda 1970-ih susreće važne pozicije austrijske sadašnjosti. Počevši od zbirke češke kompanije Kooperativa, koja je predstavljena izborom dela iz perioda od 1900. do 1950. godine, razvija se mreža tematskih i stilskih referenci, koja se nastavlja u dijalogu i selektivnom preklapanju sa delima iz drugih zbirki. Zajedno sa kolekcijom BTA Baltic, austrijske kolekcije pokrivaju širok spektar od klasičnog modernizma do aktuelnih savremenih praksi. Zbirka Wiener Städtische Versicherung obuhvata dela Gustava Klimta i Oskara Kokoške, predstavnike svog vremena, koje Leopold muzej takođe čuva, i proteže se kroz 20. vek do nedavnih radova mlađih umetnika koji žive u Beču.

Kolekcija Wiener Städtische osiguranja, osvrće se pre svega na događaje jugoslovenske avangarde u drugoj polovini 20. veka. 80 izloženih radova iz srpske Wiener Art kolekcije savremene umetnosti čine slike, instalacije, fotografije, video radovi i skulpture – istinska remek dela domaće scene, koja nije zaostajala za svetskim trendovima, već je u pojedinim slučajevima išla ispred njih. U pitanju su radovi 15 umetnika poput Vladana Radovanovića, novosadske grupe Dei Leči (Bora Vitorac i Dragan Pavlov), predstavnika beogradske konceptualne scene – Dragoljuba Raše Todosijevića, Zorana Popovića, Neše Paripovića, Radomira Damjanovića Damjana, Zorana Naskovskog, ali i umetnica kao što su Mira Brtka, Milena Čubraković, Ana Bešlić.

Čak i ako se samo pojedinačni radovi na izložbi mogu svrstati u istorijski nadrealizam u užem smislu, nadrealno se može naći u brojnim predmetima u izložbi, bez obzira kada su nastali. Nadrealizam je takođe nevidljiva prizma izložbe, koja omogućava da se veoma različite kolekcije pojavljuju u neočekivanim grupama u umetničko-istorijskim periodima i medijima.

Podržana asocijativno osmišljenom izložbenom rutom, izložba je organizovana na kružni način i može se istraživati iz centralnog Donjeg atrijuma kroz svaku od četiri sale u jednakoj meri.

Izložba Unknown Familiars biće otvorena do 6. oktobra ove godine, a kustosi su Philippe Batka and Vanessa Joan Müller.

Foto: Richard Tanzer

Post Views: 21

Originalni tekst