Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je u Njujorku da je i dalje neizvesno da li će večeras biti održana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) povodom NATO bombardovanja Jugoslavije, navodeći da postoje najave da će neke zapadne zemlje tražiti proceduralno glasanje pre usvajanja dnevnog reda.

„Sama ta procedura ide tako da se predloži dnevni red i ako nema primedbi na dnevni red, onda ide svojim tokom. Ali moguće je da neko to traži, imamo takve najave da će zatražiti proceduralno glasanje. Pa zar nisu to mogli da zatraže pre pet dana ili pre sedam dana“, rekao je Dačić za RTS.

Dačić je dodao da će sednica SB UN, zakazana za 20.00 po centralnoevropskom vremenu, svakako početi, a da nije izvesno da li će biti održana do kraja.

On je rekao da će se obratiti na sednici ako se zapadne zemlje ne usprotive njenom održavanju.

„Ako neko želi da nas čuje, govorićemo na sednici Saveta bezbednosti. Ako ne žele da nas čuju, to što sam hteo da kažem svakako ću reći u zgradi Ujedinjenih nacija, jer to je nešto od čega oni sigurno ne mogu da pobegnu“, naveo je Dačić.

Održavanje sednice SB UN, posvećene 25. godišnjici početka NATO bombardovanja Jugoslavije, zatražila je Rusija početkom marta, a Japan je kao predsedavajući tom telu podržao inicijativu i zakazao sednicu na temu „pretnje po međunardoni mir i sigurnost“.

Post Views: 23

Originalni tekst